Pljušte reakcije na izjavu Penave, Pupovac: Povrijedio je pijetet Vukovara; Ćipe: I u dobru i u zlu to je moj izbor

Pljušte reakcije na izjavu Penave, Pupovac: Povrijedio je pijetet Vukovara; Ćipe: I u dobru i u zlu to je moj izbor

Pljušte reakcije na izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da će vukovarsku kolonu predvoditi pripadnici HOS-a te da svi oni koji imaju nešto protiv HOS-a – ne dolaze na obilježavanje stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, javlja HRT.

Utemeljitelji HDZ-a: Penava ne razumije pojam domoljublja

Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman Vukovar poručila je u petak kako je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava svojim današnjim predstavljanjem plakata i slogana obilježavalja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. pokazao kako ne razumije pojam domoljublja.

– Svojim ničim izazvanim istupom i porukama uoči tog dana nominalno prvi čovjek grada Vukovara danas je postao zadnji. Naravno da u Vukovar neće doći nitko tko ne poštuje sve postrojbe pobjedničke hrvatske vojske, osim ako tamo ne dođe Penavin prijatelj Zoran Milanović. A nismo čuli da je išta poručio predsjedniku države, koji je rekao da ploču s imenima poginulih HOS-ovaca treba baciti u smeće, a upravo njegovim tragovima Penava hoda otkada je skrivečki, gotovo pod okriljem mraka (istog onog pod kojim je Milanović postavljao ćirilične ploče) postao predsjednik Domovinskog pokreta, poručuju.

Ocjenjuju kako Penavina politika “glavinjanja” poprima sve ozbiljnije razmjere: “Pa ako Penava misli da je na razini zadatka, a tako su ga predstavili oni koji su ga postavili na čelo Domovinskog pokreta, bilo bi dobro da kaže tko mu daje zadatke i s kojim ih ciljem on izvršava, navode.

Deur: Izjava Penave je deplasirana i politikanska

– ‘Izjava gradonačelnika Penave je deplasirana, politikanska, u formi predizborne kampanje. Takva je izjava nedopustiva, smatra saborski zastupnik HDZ-a Ante Deur, koji ističe da herojski grad nisu branili samo pripadnici HOS-a, već sve postrojbe Hrvatske vojske, od Prve gardijske do dragovoljaca i policije.

Što se tiče izgleda spomenutog plakata na kojim je velikim slovom istaknuto slovo U, u rečenici ‘Vukovar, moj izbor i U dobru i u zlu’, Deur odgovara da će o njemu početkom studenog raspravljati Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj povodom organizacije obilježavanja Dana sjećanja, nakon čega će dati zajedničku izjavu.

Mažar: Žrtva Vukovara iznad bilo kojeg pojedinca ili političara

– ‘Političari će doći i otići. Vukovarci pale svijeće već ovih dana. No, bez obzira na to, mi smo na Dan sjećanje ispunjeni jer možemo ugostiti djecu koja po noći kreću iz Osijeka, Orašja, BiH i cijele Hrvatske, naglasio je Nikola Mažar (HDZ). Podsjetio j da Vukovarci svake godine u tišini i s dubokim pijetetom odaju počast hrvatskim braniteljima kao i obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja te najavio da će tako biti i ove godine ”bez obzira što si netko umislio”.

Pupovac: Penava je povrijedio pijetet Vukovara

– Znamenja koja su povezana s pokretom koji je iza sebe ostavio historijsko zlo u obilježavanje toga grada je povreda pijeteta. Pretvaranje Dana sjećanja na žrtve Vukovara u predmet političke kampanje i nadmetanja također je povreda tog pijeteta, izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Poručio je da to ne znaju tumačiti drugačije nego kao razlog za ozbiljnu zabrinutost navevši da će premijeru i Vladi prepustiti da reagiraju i kažu što imaju reći oko toga. Smatra da je svima u interesu da komemoracija prođe u dostojanstvenoj atmosferi, da svatko tko želi može tamo doći te da nema ničega što bi moglo bilo koga povređivati ili vrijeđati.

Na novinarski upit odgovorio je da je razmišljao da će ove godine doći, a i dalje ostaje kod tog razmišljanja. Naveo je da su mislili da je ova godina prilika da budu i u Koloni sjećanja.

– Ni do sada se nisam rukovodio time što je netko rekao, da li negdje mi iz SDSS-a trebamo biti ili ne” kazao je te napomenuo da su dolazili i tamo gdje su čuli da nisu dobrodošli, tamo gdje je bilo najteže doći.

Benčić: Još jedan način dijeljenja Hrvatske

Kod većine oporbenih stranaka Penavina je izjava izazvala kritike zbog politiziranja i izazivanja podjela.

– To je još jedan način dijeljenja Hrvatske. Ja sam apsolutno protiv toga i mislim da postoje momenti gdje je jako važno da zajedno stojimo i zajedno izražavamo pijetet prema svim žrtvama koje smo imali u Domovinskom ratu, rekla je Sandra Benčić iz kluba zastupnika Možemo!.

Grbin: Penava si je zamislio da je on Vukovar

– Ivan Penava si je zamislio da je on Vukovar i da mi koji se idemo pokloniti žrtvama, koji idemo komemorirati sjećanje na jedan strašan zločin, idemo tamo zbog njega. E pa, Penava, ne idemo. Ne idemo, nismo išli do sada niti ćemo ići ubuduće, izjavio je Peđa Grbin iz kluba zastupnika SDP-a.

– Mislim da nikome tko se istinski želi pokloniti žrtvi Vukovara, amblem HOS-a kao jedne od postrojbi, ne može smetati. Vukovar je iznad dnevne politike, kao glavnu poruku prenosi Marijan Pavliček iz kluba zastupnika Hrvatski suverenisti.
Raspudić: Ne pristajemo na jugoslavenski komunistički kompleks

– Legalna je postrojba Hrvatske vojske. Isto tako svo znakovlje koje su hrvatski branitelji koristili u Domovinskom ratu je legalno, stoga ne vidim zašto bi bilo tko imao bilo što protiv toga. Mi uvijek ističemo da je Vukovar prevažno simboličko, emotivno mjesto za slobodnu Hrvatsku i da Vukovar ni na koji način ni s jedne strane ne bi se smio koristiti u superizbornoj godini kao poligon za podjele i politička prepucavanja, rekao je Nino Raspudić iz Mosta.
Upitan za slovo ‘U’ na plakatu za Kolonu sjećanja, naglasio je da je Hrvatska slobodna zemlja, latinica zvanično pismo, ima 30 slova i svako slovo je ravnopravno i dobrodošlo u Hrvatskoj. Nisam vidio plakat, poručuje, ali nećemo pristati na taj jugoslavenski komunistički kompleks gdje će Hrvat morati strepiti da ne bi slučajno negdje stavio i neko slovo, na tu vrstu igre ne pristajemo.

Mlinarić: I u dobru i u zlu to je moj izbor

– Dobro je rekao to gospodin Penava. Svake godine, kolona sjećanja je posvećena nekome. Prošle godine bila je posvećena djeci koja su bila u podrumima za vrijeme opsade Vukovara i gdje je na njihove dječje glave dnevno padalo preko 3000 granata. Pretprošle je godine bila posvećena liječnicima koji su radili u Vukovarskoj bolnici. Prije par godina bila je posvećena ljudima dobrovoljcima koji su došli iz drugih dijelova Hrvatske u Vukovar nam pomoći. Jedne godine je bila posvećena 204. brigadi. Ove godine je posvećena HOS-u. I u dobru i u zlu to je moj izbor. To je rekao Jean Michel 18. studenoga francuskoj televiziji par sati prije svoje smrti, kazao je Stipo Mlinarić, zastupnik Domovinskog pokreta, piše HRT.