U Vladi su jasni: granicu može štititi samo policija

U Vladi su jasni: granicu može štititi samo policija

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ponovno je izglasao zaključak kojim Vladu obvezuje da u roku od 15 dana Saboru podnese Izvješće o stanju ilegalnih migracija na području Hrvatske od ulaska u Schengen.

Podsjetimo, sličan zaključak već je upućen u saborsku procedru, ali nije bio u skladu s Poslovnikom, što je izazvalo međusobna prozivanja vladajućih i oporbe. I danas se u Saboru komentirala ideja Mire Bulja da na području Sinja organizira samozaštitu građana.

Nakon proceduralnih peripetija Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost donosi valjani zaključak.

Obvezali su vladu da u roku od 15 dana saboru podnese izvješće o ilegalnim migracijama – koje će onda i na plenarnu sjednicu. U Mostu su nezadovoljni. Smatraju da je zaključak isti kao i prethodni te da se ovako samo kupuje vrijeme.

– Očito je Vlada u velikim neprilikama, s obzirom na to da je hrvatska granica propusna kao švicarski sir, s obzirom na to da su i Italija i Slovenija supendirali Schengen, ne zbog razloga o kojima govori Vlada, nego zato što preko RH ilegalni migranti ulaze i u Sloveniju i u Italiju, izjavio je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Vlada je, smatraju u Mostu, pokazala nefunkcionalnost.

– I onda se zgražaju kada netko kaže da ako Vlada nešto ne poduzme da će građani biti prisiljeni sami se zaštiti, dodao je Grmoja.

Ipak, najveći dio zastupnika ne slaže se s takvim namjerama, poručuju, riječ je o čistom populizmu.

– Ne mislim da je uopće postavljen s namjerom da se realizira nego je to jedan politički zahtjev kojim se očito htjela dodatno dramatizirati situacija s ilegalnim migrantima, smatra Mario Kapulica, potpredsjednik Odbora za unutranju politiku i nacionalnu sigurnost (HDZ).

– Policiju trebamo osnažiti, dati možda i veće ovlasti na granicama, ali ne dopustiti da dođe do eskalacije ovog problema gdje će građani sami možda uzeti neke mjere koje inače ne bi trebali, smatra  Stephen Nikola Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta.

– To se ne radi. Hrvatska je demokratska zemlja, policija u svakoj demokratskoj državi osigurava mir i red i tako treba ostati. Nemojmo biti sad preveliki populisti i pozivati na nešto što je protivno svemu, izjavio je Siniša Hajdaš-Dončić, predsjednik Obora za unutranju politiku i nacionalnu sigurnost (SDP).

U Vladi su jasni: ideja sinjskog gradonačelnika i zastupnika Bulja potpuno je nezakonita, granicu može štititi samo policija.

– Što bi on sad? Balvan revoluciju ponovno 2023.? To su nebuloze koje me ne čude, s obzirom na to iz koje stranke dolaze i od koje osobe dolaze. Ali hrvatska policija je tu, građani Cetinske krajine i Sinja su inače vrlo pametni ljudi, znaju da takve inicijative koje su namjenjene za cirkus, mogu ostati u cirkusu, a ne u ozbiljnoj državi, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

U Hrvatskoj je u posljednjih nekoliko godina uhićeno i 6000 krijumčara ljudi. Jesu li sankcionirani i kakva je sudska praksa, odgovorit će Ministarstvo pravosuđa na zahtjev Odbora., piše HRT