Slovenski ministar: Slovenija će vjerojatno produžiti graničnu kontrolu za 20 dana

Slovenski ministar: Slovenija će vjerojatno produžiti graničnu kontrolu za 20 dana

Ministarstvo unutarnjih poslova predložit će Vladi produljenje kontrole na granicama s Mađarskom i Hrvatskom za 20 dana, najavio je ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Slovenska vlada je u obrazloženju odluke o privremenom ponovnom uvođenju graničnih kontrola navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te nedavne terorističke napade u nekim članicama EU.

“Znamo da je razina terorističke prijetnje u nekim europskim zemljama još uvijek visoka; u Sloveniji je srednje. To je i razlog da se 2. studenog u Trstu sastanu ministri triju država – Slovenije, Italije i Hrvatske – i razgovaraju o prijetnji terorizma i mjerama koje uspostavljamo na granici i u regiji”, dodao je Poklukar, prenosi N1 Slovenija.

Privremene granične kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom uvedene su 21. listopada. Na nekim prijelazima policijski službenici nadziru promet cijelo vrijeme, dok su drugi granični prijelazi namijenjeni samo državljanima Slovenije i Europske unije (EU) te osobama koje uživaju pravo slobodnog kretanja prema zakonima EU.

Prvotno je bilo najavljeno da će mjera trajati deset dana, no Poklukar je prilikom prve objave rekao kako vjeruje da će se mjera barem malo produljiti.

“Prema zakonu, mjera se može produljiti do dva mjeseca. Ipak, vjerujem da će se razina opasnosti od terorizma s vremenom smanjivati. To ćemo procijeniti i prilagoditi u hodu”, izjavio je prošli tjedan.

Slovenija se na ovu mjeru odlučila nakon što ju je Italija obavijestila da će za to vrijeme uvesti privremenu kontrolu na granici sa Slovenijom. Italija je već naznačila da se kontrola na granici sa Slovenijom očekuje tijekom cijele zime, piše N1.