Cvjećari podignuli cijene, prodaja skromnija nego prijašnjih godina

Cvjećari podignuli cijene, prodaja skromnija nego prijašnjih godina

U tijeku su pripreme za blagdan Svih svetih. U Hrvatskoj je krizantema simbol prolaznosti života, smrti te žaljenja i najčešće je cvijeće koje na taj blagdan i Dušni dan nosimo na posljednja počivališta svojih najmilijih.

Na Glavnoj osječkoj tržnici ponuda krizantema, jesenskih ljepotica – bogata i raznovrsna. A cijene – šarolike.

– Krupne krizanteme su 10 eura, a multiflore su 6 eura. Više se kupuju multiflore zato što su nešto jeftinije, rekao je Tomislav Žiška, proizvođač cvijeća, Našice., javlja HRT

Cvjećari kažu da su morali podignuti cijene, jer je poskupjelo sve potrebno za proizvodnju cvijeća.

Cvjećari podignuli cijene

– Poskupili su kalići, zemlja, gnojivo, celofani, sve je posklupjelo, rekla je Ana Živčić, proizvođačica cvijeća, Višnjevac.

Unatoč poskupljenju, građani na osječkoj Glavnoj tržnici uoči blagdana kupuju cvijeće za grobove svojih najmilijih. Mnogi ipak skromnije nego prijašnjih godina, jer kupnja krizantema, multiflora ili pak špina mnogima je velik izdatak u kućnom proračunu.

– Zapravo ove cijene, ovoliko koliko su veće nego lani, to zapravo uopće nije proporcionalno pravom poskupljenju. Mi bismo trebali barem još dva eura veću cijenu staviti da bi se nama to isplatilo, rekao je Ivan Gajzer, proizvođač cvijeća, Osijek.

No bez obzira na to koliki aranžman ili lončanicu odnesemo na groblje, najbitnije je da će u svakome na blagdan Svih svetih i Dušni dan biti ista misao – sjećanje na voljene koji više nisu s nama.

Posebna regulacija prometa za blagdan Svih Svetih

Koje promjene u prometu mogu očekivati građane Zagreba, doznala je Marisabel Majić od glasnogovornika ZET-a, Domagoja Zebe:

– Danas pa sve do četvrtka dušnog dana počinju se primjenjivati posebne blaže regulacije prometa; ograničenje pristupa svim vozilima izuzev vozila ZET-a, taksi vozila, vozila za osobe s invaliditetom.

To će se primjenjivati u zoni Mirogoja, Aleji Hermana Boleja, u zoni groblja Miroševac (Aleja tišine) te na Markovom polju u Aleji mira, gdje se uspostavlja jednosmjerni promet u smjeru istoka.

– Stroža regulacija je na blagdan Svih Svetih. Uključivat ćemo dodatne autobusne linije. Za vikend je osigurano 40 autobusa, rekao je Zeba.

Na sam blagdan prometovat će izvanredne autobusne linije Kaptol-Mirogoj, Kaptol-Mirogoj Krematorij, Kvaternikov trg-Srebrnjak, Dubrava-Miroševac, Dubec-Markovo Polje. Linije će biti u prometu od 8 sati ujutro do 20 sati navečer.

– Za izvanredne linije uključeno je 80 autobusa i 380 radnika ZET-a, zaključio je Zeba.