SNV će položiti kamen spoticanja u Zagrebu: ‘Svetozara i njegova četiri sina ubile su ustaše na Jadovnom’

SNV će položiti kamen spoticanja u Zagrebu: ‘Svetozara i njegova četiri sina ubile su ustaše na Jadovnom’

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, Srpsko narodno vijeće (SNV) i udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti VeDRA Split svečano će ispred zagrebačkog hotela “Dubrovnik” u srijedu položiti kamen spoticanja u spomen na zagrebačkog poduzetnika Svetozara Milinova, ubijenog u logoru Jadovnom.

Na postavljanju kamena bit će potpredsjednik SNV-a, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i saborski zastupnik Boris Milošević, veleposlanik Savezne Republike Njemačke Christian Hellbach, veleposlanik  Republike Austrije Josef Markus Wuketich i ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust Nataša Popović.

‘Neka kamen podsjeti na borbu protiv genocida’

“Sedamdesetogodišnjeg Svetozara i četiri njegova sina – VojislavaĐorđaKostu Nikolu – ubile su ustaše na Jadovnom, a njegova 67-godišnja supruga Milica ubijena je u logoru Slana na Pagu. Svetozar Milinov rođen je 1869. godine, a do početka 20. stoljeća postaje jedan od najuglednijih i najsposobnijih veletrgovaca suknom na području grada Zagreba i njegove šire okolice”, objavili su i dodali:

“Milinov je do 1940. godine bio vlasnik hotela na uglu Jelačić placa i Gajeve ulice, koji je nosio njegovo prezime, kada ga je od njega otkupila Dubrovačka plovidba i preimenovala ga u Hotel Dubrovnik. Hotel Dubrovnik i danas je jedan od simbola grada Zagreba”.

Neka i ovaj “kamen spoticanja” podsjeti na borbu protiv mržnje, ravnodušnosti i genocida, u današnjem svijetu više nego ikada, zaključili su zi SNV-a. , prenosi direktno

FOTO: SNV