Odvjetnik BBB-a uhićenog zbog pjevanja ustaških pjesama: “Hrvatska treba jasnije zakone, ovo nije pravedno”

Odvjetnik BBB-a uhićenog zbog pjevanja ustaških pjesama: “Hrvatska treba jasnije zakone, ovo nije pravedno”

Nastavljeno je sankcioniranje navijača koji su unijeli transparent sa stihovima ustaške koračnice na stadion u Velikoj Gorici.

Zagrebačka policija tražila je, doznajemo, 60 dana zatvora bezuvjetno kao kaznu za BBB-e koji su uhićeni zbog pjevanja ustaških pjesama na utakmici Gorica-Dinamo. No, Općinski sud u Velikoj Gorici izrekao im je samo nepravomoćne uvjetne kazne – 60 dana uvjetno na godinu dana., piše N1

Dobili su i zabranu odlazaka na utakmice Dinama i A reprezentacije – trojica godinu dana, a dvojica dvije godine.

Kakve će biti konačne kazne?

Ispitivanje ostale trojice jučer uhićenih upravo je u tijeku na sudu u Ivanić Gradu. Jedan je također dobio 60 dana uvjetnog zatvora, te je pušten na slobodu.

Zanimljivo je da je i policija u Osijeku tražila 60 dana zatvora za navijače koji su pjevali ustaške koračnice na utakmici Hrvatske i Turske. Osječki sud većinu je kaznio bezuvjetnim zatvorom u trajanju od 30 dana, dok je jedan dobio upravo traženih 60 dana zatvora.

Na sve te presude osuđeni navijači mogu uložiti žalbe. O njima će odlučivati Visoki prekršajni sud RH koji, prema javno dostupnoj sudskoj praksi, nije dosudio još niti jednu zatvorsku kaznu zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Pitali smo ovaj sud i službeno ima li izrečenih pravomoćnih zatvorskih kazni za navijačke prekršaje, te ćemo njihov odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Treba li jasniji zakon?

Odvjetnik Hrvoje Lukavec izjavio je nakon sudskog ročišta da je njegov klijent priznao krivnju za sudjelovanje u isticanju ustaškog transparenta i pjevanju ustaške koračnice na stadionu u Velikoj Gorici. O detaljima snimki sa stadiona kao dokazu u postupku nije želio govoriti.

“Smatram da bi Hrvatska trebala definirati točno koji su povici i koji režimi zabranjeni i to u duhu Deklaracije Vijeća Europe. Vidimo iz prakse da se neki oblici radikalizma toleriraju, dok se druge kažnjava. Sve zločinačke režime uključujući ustaški, četnički i komunistički trebalo adekvatno obilježiti, kvalitetnim zakonom, te tako omogućiti pravosuđu da postupa pravedno prema svim počiniteljima kaznenih djela i prekršaja”, kazao je Lukavec.

Podsjetio je kako je Ustavni sud već zauzeo stav prema ustaškim povicima u slučaju Josipa Šimunića, no i dalje nema kvalitetnog zakonodavstva poput onog u Austriji i Njemačkoj gdje je točno propisano koje su radnje kažnjive. “Nema osude četničke kokarde, ne zna se koji je dio NDH prihvatljiv a koji nije, to stvara u društvu veliki osjećaj nepravde”, komentirao je odvjetnik dodajući kako njegov klijent uopće ne zna tko je unio sporni transparent na velikogorički stadion.