Deset javnih i dva državna sindikata s Vladom dogovorilo se oko plaća

Deset javnih i dva državna sindikata s Vladom dogovorilo se oko plaća

Izjavu nakon sjednice Vlade dali su Sindikati i ministar rada Marin Piletić nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora o novim materijalnim pravima.

U ponedjeljak se deset javnih i dva državna sindikata s Vladom dogovorilo oko plaća. Postignut je dogovor oko rasta osnovice od pet posto i ona će se isplaćivati već na plaći za listopad. Dogovoreno je i da raste božićnica na 300 eura, a uvedeno je i novo pravo – uskrsnica, koja će iznositi sto eura.

“Svi naši službenici će u ožujku dobiti novo pravo, uskrsnicu od 100 eura i tako smo završili novu rundu pregovora”, rekao je Piletić nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora sa Sindikatima.

No nisu svi Sindikati potpisali ugovor. Od 11 sindikata, 10 je uvjerljivom većinom kroz odluke podržalo odluke Vlade. Jedan Sindikat je odbio ponudu Vlade, naglasio je Piletić.

“Ako netko odbije ponudu Vladu, onda ne može doći ni na potpisivanje”, rekao je Piletić.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike rekao je i da je udio minimalne plaće u prosječnoj plaći porastao na više od 54 posto. Neto minimalna plaća će po njegovim riječima iznositi približno 677 eura, što je povećanje u odnosu na 2023. godinu za više od sto eura. Iznos minimalne plaće vlada određuje svake godine do 31. listopada za iduću godinu, nakon konzultacija s poslodavcima i sindikatima.

Na pitanje o kompenzacijskim mjerama prema poslodavcima, Piletić je rekao da će prvo vidjeti postoji li potreba. “Imamo dovoljno vremena da vidimo postoji li potreba za tim”, kazao je.

“Nastavljamo dalje pregovore, očekujemo da materijalna prava budu uvećana, ali očekujemo i donošenje Novog Zakona o plaćama”, rekao je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora s Vladom.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja izjavila je da su se uspjeli izboriti za nova materijalna prava, ali da njihova borba tek slijedi. “Svi smo spremni za zajednički rad”, naglasila je.

Na pitanje je li ovo kupovanje socijalnog mira pred izbore, ministar Piletić odgovara da se ovdje ne radi o izborima, javlja dnevnik.hr.