Peternel: Platforma ‘Možemo’ želi vrtićku djecu smjestiti u mjesni odbor koji uopće ne zadovoljava kriterije da bude vrtić

Peternel: Platforma ‘Možemo’ želi vrtićku djecu smjestiti u mjesni odbor koji uopće ne zadovoljava kriterije da bude vrtić

Igor Peternel, predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, i Ivan Totić, član predsjedništva podružnice DP Zagreb i vijećnik u VGČ Donja Dubrava, održali su konferenciju za medije na temu prenamjene prostora Mjesnog odbora Novi Retkovec u područni objekt Dječjeg vrtića ”Medo Brundo”.

”Razlog ove konferencije za medije je želja vladajućih iz platforme ‘Možemo’ da se Mjesni odbor u Retkovcu prenamijeni za funkciju dječjeg vrtića. Svakako da vrtićkih kapaciteta nedostaje i svakako da pozdravljamo svaku ideju da se stvore novi vrtićki kapaciteti, ali ova ideja nam se čini potpuno nerazumnom i ne možemo je podržati”, uvodno je rekao Peternel.

Peternel je dodao da je ne mogu podržati ni brojni građani koji im se, kako kaže, javljaju i koji će se i medijima sasvim sigurno javljati sa svojim komentarima, pogotovo zato što je ovaj mjesni odbor građen novcem Europske unije i vrlo je upitno koliko je uopće njegova prenamjena zakonski moguća.

”Na kraju krajeva, ne zna se kamo će svi oni koji imaju svoje sastanke u ovim prostorijama i koji ih koriste za rad udruga. Napominjemo još jedanput da ovaj prostor uopće ne zadovoljava kriterije za proširenje vrtićkih kapaciteta, a također u blizini imamo drugi vrtić kojem je odavno istekla licenca u smislu da zadovoljava kriterije i u smislu da bi i taj vrtić trebao biti preuređen. U sklopu tog preuređenja mogli bi se proširiti kapaciteti i zadovoljiti potreba za vrtićem na ovom prostoru”, istaknuo je.

Poručio je kako su problemi golemi i kako rješenja postoje, no da im se čini da su vladajući izabrali, na opće nezadovoljstvo građana, vrlo loše rješenje. Peternel se osvrnuo i na današnju najavu gradonačelnika da će sutra predložiti rješenja za žičaru.
Peternel: Žičara može biti besplatna, ali samo za Zagrepčane koji tu žive i plaćaju prirez
”Mi u Domovinskom pokretu već smo prije govorili da ta žičara, koja je izgrađena za ogromne novce i za bivše vlasti, već sada zapravo stoji neiskorištena i praktički se nitko njome ne vozi. Naravno da otplata ide iz proračuna Grada Zagreba, a ne financiraju se karte. Trebalo bi razmisliti da se prošire kapaciteti i ugostiteljski sadržaji na Sljemenu pa da to ljude privuče i da Zagrepčani počnu živjeti sa Sljemenom, a i bit će potrebno nešto učiniti po pitanju karata”, upozorio je Peternel.

Budu li išli na varijantu da vožnja sljemenskom žičarom bude besplatna, poručio je, DP Zagreb će to podržati, ali samo za građane Grada Zagreba, dakle za one koji žive u Zagrebu, plaćaju gradski prirez i komunalnu naknadu i koji su sudjelovali i sudjeluju u izgradnji žičare.

”Svakako mislimo da je za ovu skijašku sezonu potrebno učiniti sve da se cijene žičare povežu s cijenama žičara na skijalištu, i da, kako je to riješeno u skijaškim centrima u Europi, jednostavno to bude jedna integrirana, jedinstvena cijena za popeti se gore i skijati, a posebno se to može razraditi za umirovljenike, školarce i studente”, naglasio je Peternel.

Totić je poručio kako se Domovinski pokret danas neće baviti defetizmom i politikantstvom, nego će iznijeti činjenice vezane za problematiku te konkretna rješenja.

Totić: Predsjednica MO Novi Retkovec iz redova ‘Možemo’ također je, zajedno sa svim vijećnicima, bila protiv prenamjene mjesnog odbora

”Aktualni gradonačelnik i njegove sulude odluke dovode u pitanje sigurnost naše djece. U pitanju je neracionalno trošenje sredstava građana Grada Zagreba. Donesena je odluka o prenamjeni objekta Mjesnog odbora Novi Retkovec, a takva odluka nije dobra. U Vijeću mjesnog odbora Novi Retkovec platforma ‘Možemo’ ima većinu i svoju predsjednicu, a ipak je na sjednici Vijeća mjesnog odbora donesen zaključak, i to gotovo unisoni, da je Vijeće protiv takve odluke i da ona nije dobra. Gradska vlast je komunicirala da je cilj ovakve odluke namjena prostora u dječji vrtić, što je malo apsurdno, zato što je prije tri godine ovaj objekt adaptiran sredstvima Europske unije u iznosu od 496.000 kuna”, naglasio je.

Totić dodaje kako je to sada već pitanje i zakonske regulative, može li se prenamijeniti objekt u koji je utrošen europski novac te je pozvao nadležne institucije da se pozabave tom pričom: ”Domovinski pokret je protiv prenamjene ovog objekta jer smatramo da on mora ostati za društvenu namjenu, ali tu imamo, u neposrednoj blizini, objekt za koji se zalažemo da se hitno ukloni, a radi se o područnom objektu Dječjeg vrtića Pčelica, koji pohađa 150 djece”.

”Taj montažni objekt je izgrađen 1976. godine, a rok uporabe mu je istekao 1996. godine. Zanima me koje mu nadležne službe produžuju rok, kad svi u gradskoj službi znaju da taj objekt nije siguran za djecu”, zaključio je Totić, piše DP.