Mamić: Plenković je bio osvježenje, čovjek koji pristojno komunicira. Gdje je to nestalo?

Mamić: Plenković je bio osvježenje, čovjek koji pristojno komunicira. Gdje je to nestalo?

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u Newsroomu analizirala današnje događaje u Hrvatskom saboru. Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković podnio je godišnje izvješće o radu Vlade, no oporba ga je ometala kroz svih 60 minuta tog govora glasnim lupanjem i dobacivanjem. Vladajući su oporbi odgovorili dugotrajnim pljeskom kojim su ispratili premijerov govor. “Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam u Saboru”, zaključio je premijer.

Mamić smatra da nije u redu da premijer ne sluša slobodne govore saborskih zastupnika. “Bilo bi lijepo od njega da pokaže uvažavanje prema ne opoziciji nego prema Saboru. Onda se događa kataklizmički obrat – a veliku ulogu u tome odigrao je i potpredsjednik Sabora koji nema izgrađen autoritet za voditi ovako delikatne sjednice Sabora.”

Komunikacijska stručnjakinja vjeruje da bi se sve drugačije odigralo da je umjesto Željka Reinera tu bio Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

“Reiner nije bio dorastao situaciji, dozvolio je da zastupnici viču, bilo je elemenata za koješta drugo napraviti. Sabor je pretvoren u kompletan cirkus sad. Premijera nisu mogli čuti oni koji su ga htjeli čuti. S druge strane, kakofonija koju je oproba stvarala njima ništa ne donosi. Sad ne raspravljamo o nekoliko odličnih izlaganja jer će cijeli dan biti obilježen tim cirkusom”, kazala je Mamić.

Tko je onda pobijedio, a tko izgubio nakon današnjih događaja u Saboru? Mamić smatra da je izgubila – demokracija.

“Rekla bih da je izgubila demokracija, izgubio je Hrvatski sabor na svom ugledu i na relevantnosti i samim tim su izgubili zastupnici opozicije, a zastupnici pozicije izgubili su puno manje jer su ionako bili dekor”, navela je.

Mamić kaže da je Plenković unio pristojan govor kad je došao na vlast. “Bio je vrsta osvježenja, čovjek koji pristojno komunicira – gdje to sve nestalo, voljela bih znati.”