U Osijeku rekordna nestašica zamrzivača: Razlog je (ne)vjerojatan

U Osijeku rekordna nestašica zamrzivača: Razlog je (ne)vjerojatan

U Osijeku je došlo do jedne zanimljive pojave. Naime, veliki trgovački lanci više nemaju ledenica većeg kapaciteta. Nagađa se koji bi to uzrok mogao biti. 

U Osijeku u jednoj trgovini prodano 50 komada, prodano je 50 zamrzivača. Potvrdio je čovjek za Osijek Express “između polica”, a seljaci tvrde da nema ledenica ni u drugim velikim trgovinama koje se bave prodajom “bijele tehnike”.

Nema ni kod nas, izjavio je još jedan neimenovani trgovac, rekavši kako je od četvrtka 12. listopada na ovamo, prodano – sve.

“Imamo dva-tri komada od 200 litara, to nitko neće, nedovoljno je veliko”, dometnuo je trgovac.

Zašto se to događa?

Pretpostavka broj jedan je ASK, jer, od pojave afričke svinjske kuge u Osječko-baranjskoj županiji, kako su se počele širiti zone nadzora i zone zaštite, te izdane naredbe za klanje do kraja ovog ili sljedećeg mjeseca, ovisno o zoni, samo ondje gdje svinjska kuga nije evidentirana, nastao je “stampedo” po trgovinama. Nestale su redom ledenice, zamrzivači, “škrinje”, koji naziv vam je draži.

“Vani su visoke temperature, ima još muha, sukladno čemu meso ne ide u kobasice, seke, kulene, šune, već sve u zamrzivač”, izjavio je proizvođač.

Trgovci tvrde kako se od korone tržište nije oporavilo

“Nije zamrzivača ni bilo odveć na tržištu, izjavio je jedan trgovac i objasnio kako je riječ o tome da se tržište od korone na ovamo i nije oporavilo, jer proizvođačima ovaj proizvod u transportu zauzima previše prostora, uzima mjesto za dvije-tri perilice, a košta drastično manje. Sukladno oporavku proizvodnje kineski proizvođači su naglasak stavili na skuplju tehniku. Tako su zamrzivači ostali ‘u kutu’ i nije najsretnija količina ni kod dobavljača širom zemlje”.

U Osiječko-baranjkoj županiji je oko 9000 uzgajivača svinja, iako nema novih slučajeva zone nadziranja i zaštite su “narasle”, pa svinje “plaćaju životom” i u noćnim satima. Seljaci, navodno, kolju svinje 100 km/h.