Psi sve češće napadaju ljude, evo što kažu stručnjaci

Psi sve češće napadaju ljude, evo što kažu stručnjaci

U posljednje vrijeme u nas su sve češći slučajevi ugriza pasa, a najviše stradavaju djeca. Posljednji se dogodio preksinoć u zagrebačkom naselju Malešnica, gdje je pas ugrizao devetogodišnjeg dječaka.

Bezbrižno poslijepodne u parku, za devetogodišnjeg Kristijana završilo je traumatično. Ugrizao ga je pas kojeg je bez povodca i brnjice u šetnju izvelo troje njegovih vršnjaka.

– Decidirano tvrdi i on i ostala djeca da ga ničim nije izazvao, da je pas, jednostavno iz ničega se stvorio i napao ga, znači u hrpi te djece na njega nasrnuo, rekla je Helena Andračić, Kristijanova majka.

– Ima dosta velik ožiljak, dosta velika je rana, uplašen je strašno, to je dijete koje je tako reći okruženo životinjama, dodala je.

Incidenti sve češći

Srećom veća tragedija je izbjegnuta. No u Španskom ovo nije izolirani slučaj.

– Ima ih s povodkom, ima ih dosta tu bez, jedanput je jedan baš, skočio na mene, a ja velim što to radi, a on igra se, pusti ti takvu igru, rekao je Stanko iz Zagreba.

– Ima tu onih opasnih, niti tko ima brnjicu, ništa , puštaju ih onako, neće ništa, pa neće, drži ga onda u kući. Ne vjerujem mu, nadovezao se Rajko.

Nije poznata pasmina psa koji je ugrizao dječaka. Struka upozorava da je vlasnike potrebno više educirati.

– Nije problem toliko u neodgovornim vlasnicima, nego u needuciranim vlasnicima, to je razlika. Možda netko nije namjerno napravio grešku, nego naprosto nije educiran. Mislim da bi vlasnici pasa možda trebali malo više poraditi na edukaciji, socijalizaciji tih pasa, upozorio je veterinar Vladimir Rebselj.

Prijatelji životinja upozorili na zastarjele zakone

Iz Udruge prijatelji životinja ne dvoje tko snosi odgovornost za ovaj događaj, ali ukazuju da je Pravilnik o opasnim psima iz 2008. godine zastario. Predlažu preventivne mjere, kastraciju i socijalizaciju.

– Naravno da je odgovoran uvijek skrbnik te životinje, odgovorna osoba, ali u ovom slučaju imamo jasan prijedlog koji nije usvojen, mislim da odgovornost trebaju preuzeti i nadležne institucije koje te prijedloge nisu usvojile i nisu promijenile pravilnik koji je odavno trebalo jednostavno promijeniti, poboljšati, rekao je Luka Oman, predsjednik Udruge prijatelj životinja.

Policija još provodi istragu, a pas koji je ugrizao Kristijana ide u azil na socijalizaciju., piše HRT