Na sjeveru Hrvatske nezadovoljni uvođenjem graničnih kotrola

Na sjeveru Hrvatske nezadovoljni uvođenjem graničnih kotrola

Slovenija je od vikenda ponovno vratila kontrole na granicu s našom zemljom. Riječ je o privremenoj mjeri uvedenoj zbog povećane opasnosti od terorističkih napada nakon eskalacije rata na Bliskom istoku i većeg priljeva ilegalnih migranata. Kontrolom nisu zadovoljni na sjeveru zemlje. Smatraju da će se zbog predstojećih blagdana ponovno stvarati gužve na frekventnim graničnim prijelazima.

Od subote u ponoć ponovna policijska kontrola. Iako je trebala biti privremena, u nedjelju je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar najavio da bi se nadzor mogao produžiti. Tu vijest nisu dobro dočekali s hrvatske strane granice. Jer dolazi nam blagdan Svih svetih.

– Mi smo tu od slovenske granice petsto metara zračne linije ili kilometar od ceste. Miješani su brakovi s jedne i druge strane, puno Slovenaca ovdje dolazi jer su groblja i opet taj Schengen će nestati i nastat će problemi, rekao je Željko Kokot iz Malog Gradišća.

Odlazimo preko granice – u slovenski Zavrč. Ovdje su se mještani već naviknuli na slobodan prijelaz, ali odluku svoje Vlade – podržavaju. Boje se da bi nekontrolirani priljev izbjeglica mogao uzrokovati probleme.

– Ako svi zatvaraju moramo i mi kontrolirati granice s time da ovdje migranata nema, barem ih ja osobno nisam vidjela. Gužve trenutačno na granicama nije bilo, a hoće li ih biti idućih dana to ćemo vidjeti, govori Stanka Majcenovič Borovčak iz Zavrča.

Mjerom su pak najnezadovoljniji prijevoznici, jednako s hrvatske i slovenske strane. Kilometarske gužve na najfrekventnijim graničnim prijelazima ponovno bi se mogle ponoviti.

– Prije smo čekali po dva, tri sata na granici, sad je bilo u redu kad je uveden Schengen. Ali opet se vraćamo na staro – opet ćemo čekati, naglašava Boštjan Mikložič, prijevoznik iz Slovenije.

A Slovenci su godinama kontrolirani na granici s Austrijom. Na to su se već – naviknuli.

– Austrija već šest godina ima taj režim, to je pro forme, tu i tamo se zna dogoditi da ih provjeravaju ili izdvoje nekoga tko bi mogao podleći provjeri, jer na granici su stručni ljudi i znaju je li potrebna provjera ili nije, istaknula je Dunja Bezjak iz Maribora.

Ako Slovenija produži mjere – na većim graničnim prijelazima početkom studenog opet možemo očekivati čekanja i kolone., piše HRT