FOTO IDF: Pogledajte što Hamas gradi uz vrtiće, škole, džamije… Prije 7. listopada ovoga nije bilo!

FOTO IDF: Pogledajte što Hamas gradi uz vrtiće, škole, džamije… Prije 7. listopada ovoga nije bilo!

Izraelske obrambene snage objavile su navodni dokaz o Hamasovim raketnim lokacijama smještenim usred džamija, škola i vrtića u Gazi.

Niz satelitskih slika, podijeljenih na službenoj web stranici IDF-a i na društvenim medijima, pokazuje ono za što oni tvrde da su lansirne jame iskopane u zemlji tik uz civilne strukture, a Izrael kaže da to podupire njihove tvrdnje da Hamas koristi palestinski narod kao živi štit.

Dva navodna lansirna mjesta nalazila su se nedaleko jedno od drugoga, jedno u vrtu džamije, a drugo nekoliko metara od dječjeg vrtića, piše Jutarnji list.

Treći je viđen preko puta zgrade UN-a u Gazi, a četvrti se nalazio nasuprot srednje škole za dječake Manfaluti.

Geolokacija slika koje je dostavio IDF potvrdila je da su navedene lokacije bile točne, a analitičari su istaknuli da prethodne satelitske slike snimljene u rujnu nisu pokazale nikakva mjesta za lansiranje – što sugerira da su sve platforme za lansiranje raketa bile nedavno izgrađene.

‘Teroristička organizacija Hamas od početka rata iskorištava civile i civilne objekte poput vrtića, škola i džamija u svrhu raketiranja Izraela. Hamas namjerno ispaljuje svoje rakete na izraelske civile‘, rekao je glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari.

Prisutnost mjesta za lansiranje raketa na navedenim lokacijama nije se mogla neovisno potvrditi.

Izrael je u međuvremenu optužen za izvođenje neselektivnih zračnih napada na civilno stanovništvo Gaze.

Izrael gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru i s libanonskom militantnom skupinom Hezbolah, a napetosti rastu i na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, gdje su se izraelske snage borile protiv militanata u izbjegličkim kampovima i izvele dva zračna napada posljednjih dana.

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je vojnicima u sjevernom Izraelu da će, ako Hezbolah pokrene rat protiv Izraela, počiniti pogrešku svog života. ‘Osakatit ćemo ih snagom koju ne može ni zamisliti, a posljedice za nju i libansku državu bit će razorne‘.

Danima se činilo da je Izrael na rubu pokretanja kopnene ofenzive u Gazi u sklopu svog odgovora na Hamasovo smrtonosno divljanje 7. listopada. Tenkovi i deseci tisuća vojnika nagomilali su se na granici, a izraelski čelnici govorili su o nedefiniranoj sljedećoj fazi operacija.

Ali vojska priznaje da još ima stotine tisuća palestinskih civila u sjevernoj Gazi unatoč sveobuhvatnoj naredbi o evakuaciji, što bi zakompliciralo svaki kopneni napad. A rizik od pokretanja šireg rata s Hamasovim saveznicima u Libanonu i Siriji bi ih također mogao navesti na zastoj u kopnenoj ofenzivi.

U subotu je 20 kamiona pomoći dopušteno ući u Gazu iz Egipta preko prijelaza Rafah, prvi put da je nešto ušlo na teritorij otkako je Izrael prije dva tjedna uveo potpunu opsadu.

U nedjelju je još jedan konvoj od 17 kamiona koji su dovozili pomoć opkoljenim Palestincima prešao u Gazu u nedjelju, izvijestili su egipatski državni mediji.

Ali humanitarni radnici kažu da je to daleko premalo za rješavanje spiralne humanitarne krize u Gazi, gdje je polovica teritorija s 2,3 milijuna ljudi napustila svoje domove.

Bolnicama prepunim pacijentima i prognanicima ponestaje medicinskih potrepština i goriva za generatore, zbog čega su liječnici prisiljeni obavljati operacije bez anestezije, šivaćim iglama, te koristiti ocat kao dezinficijens.

Palestincima koji su se sklonili u škole i šatorske kampove pod upravom UN-a ponestaje hrane i piju prljavu vodu.

Jedina elektrana na teritoriju zatvorena je prije više od tjedan dana, što je uzrokovalo nestanak struje na cijelom teritoriju i onesposobilo vodovodne i sanitarne sustave.

UN-ova humanitarna agencija priopćila je da su slučajevi vodenih kozica, šuge i proljeva u porastu zbog nedostatka čiste vode.

Ministarstvo unutarnjih poslova Gaze koje vodi Hamas izvijestilo je o teškim izraelskim zračnim napadima diljem teritorija tijekom noći na nedjelju, uključujući južna područja gdje je Izrael rekao Palestincima da potraže utočište. Navodi se kako je u roku od 24 sata poginulo više od 400 Palestinaca.

Ministarstvo je priopćilo da su među pogođenim mjestima kuće i kafić na jugu gdje su deseci stanovnika potražili utočište.

Izraelska vojska je rekla da napada članove i objekte Hamasa, ali ne cilja civile.

Palestinski militanti nastavili su sa svakodnevnim raketnim napadima, a Hamas je rekao da je gađao Tel Aviv rano u nedjelju, piše Jutarnji list.