Carinice tražile mito, nije imao dovoljno, poslale čovjeka na bankomat, ali nije uspio podići novac…

Carinice tražile mito, nije imao dovoljno, poslale čovjeka na bankomat, ali nije uspio podići novac…

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvije hrvatske državljanke (1964., 1980.) zbog primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su 11. kolovoza 2021. na cestovnom graničnom prijelazu Slavonski Šamac, kao carinske službenice Područnog carinskog ureda Osijek, u zajedničkoj nakani da se nepripadno okoriste, nezakonito postupile prilikom obavljanja granične carinske kontrole pregledom prtljage stranog državljanina koji je osobnim automobilom ulazio na navedenom graničnom prijelazu iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Naime, nakon što je I. okr. pregledom prtljage ulaznog putnika koja se nalazila u njegovom automobilu pronašla robu koja podliježe carinskom nadzoru, a koju nije prethodno prijavio, I. i II. okr. su mu predočile da je počinio carinski prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10.000,00 kuna, da će carinski postupak trajati najmanje tri sata i da će biti evidentiran kod policije te da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako.

Kada im je strani državljanin rekao da kod sebe ima oko 1.500,00 švedskih kruna, uputile su ga da na obližnjem bankomatu u mjestu Slavonski Šamac podigne novac u hrvatskoj valuti i da im donese onoliko novca koliko on procijeni da mu se izađe u susret jer one gube na plaći time što ga neće kazniti.

Međutim, iako je strani državljanin otišao u pravcu Slavonskog Šamca, vratio se do graničnog prijelaza bez da je podigao novac navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inozemne transakcije.

Potom, protivno važećim carinskim propisima, I. i II. okr. u službene evidencije nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su poduzele daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prekršaja već su mu naložile da robu vrati u Bosnu i Hercegovinu, što je ovaj i učinio, piše Uskok.