Treba li stvarno prati rižu prije kuhanja? Evo što kažu kulinarski stručnjaci

Treba li stvarno prati rižu prije kuhanja? Evo što kažu kulinarski stručnjaci

Kulinarski stručnjaci tvrde da pranje riže smanjuje količinu škroba koji dolazi iz zrna riže, što možete primijetiti po mutnoj vodi nakon ispiranja riže.

U kulinarskim krugovima pranje se zagovara kod nekih jela kada se traži odvojeno zrno. Ipak, za ostala jela kao što su rižota, paella i pudinzi od riže (gdje vam je potreban ljepljiv, kremast učinak), pranje se izbjegava.

Tradicionalno se riža ispirala kako bi se isprala prašina, insekti, kamenčići i komadići ljuske. U novije vrijeme kada je primjetna sve veća upotreba plastike, otkriveno je da je u nekim vrstama hrane pronađena mikroplastika, uključujući i rižu.

Pokazalo se da proces pranja ispire do 20% plastike iz nekuhane riže, piše IFL Science.

Također je poznato da riža sadrži i arsen, a pokazalo se da se ispiranjem uklanja oko 90% bio-pristupačnog arsena, ali se također ispiru i nutrijenti važni za naše zdravlje, uključujući bakar, željezo, cink i vanadij.

Razina arsena u riži varira ovisno o tome gdje se uzgaja, sorti riže i načinu na koji se kuha. Najbolji savjet je da prethodno operete rižu i da se pobrinete da jedete razne žitarice., prenosi N1