Znate li zašto se kaže ‘koštati kao svetog Petra kajgana’? Donosimo zanimljiv, ali ne i jednostavan odgovor

Znate li zašto se kaže ‘koštati kao svetog Petra kajgana’? Donosimo zanimljiv, ali ne i jednostavan odgovor

Neki starinski izrazi i fraze se i danas mogu čuti na svakom koraku, a mnogi od njih imaju vrlo zanimljivo porijeklo. Tako se često u razgovoru može čuti i fraza ‘Koštati kao svetog Petra kajgana’ kao izraz koji se veže uz predmet koji je jako skup. Ipak, objašnjenje za ovu frazu je dosta zanimljivo, a iznijela ga je viša znanstvena suradnica Barbara Kovačević iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Kako bismo otkrili što znače određene fraze hrvatskog jezika, poslužili smo se tekstom našem sestrinskog portala Srednja.hr. Ovoga puta tako donosimo objašnjenje za frazu ‘Koštati kao svetog Petra kajgana‘.

Iako se čini očitim na što se misli kod fraze ‘Koštati kao svetog Petra kajgana’, viša znanstvena suradnica Barbara Kovačević je za portal Srednja.hr objasnila da je ovaj izraz zapravo dvoznačan jer nije poznato radi li se o kajgani svetoga Petra koja je koga skupo stajala ili o tuđoj kajgani koja je skupo stajala svetoga Petra.

U članku objavljenom 2017. godine u časopisu Hrvatski jezik, Kovačević je još detaljnije objasnila cijeli frazem.

– Najprihvaćenija je i najproširenija priča o tome kako je sveti Petar dobio dvostruke batine i tako skupo platio kajganu koju je pojeo. Prema prvoj inačici priče Isusa i svetoga Petra noć je zatekla pred selom i oni su zamolili jednu ženu da ih primi na prenoćište. Žena ih je primila, ispekla im je kajganu i, dok su večerali, upozorila ih je na to da joj je muž pijanac, da se kasno vraća kući i da paze jer im može nanijeti zlo. I uistinu, kad se muž kasno u noći vratio kući, zatekao je dvojicu stranaca, pomislio je da su lopovi i štapom počeo tući svetoga Petra. Dobivši batine, sveti Petar zamolio je Boga da zamijene mjesta. No ubrzo se pijanac vratio jer se sjetio da je vidio dvojicu i da onoga drugog nije istukao. Tako je sveti Petar ponovno stradao i zaključio da ga je skupo koštala pojedena kajgana i gostoprimstvo, napisano je u članku.

Prema drugoj inačici priče Isus i sveti Petar prenoćili su kod seljaka, koji im nije ponudio večeru, pa su legli gladni. Sveti Petar od gladi nije mogao zaspati, ustao je, ukrao nekoliko jaja i smutio kajganu. Kad se najeo, miran i sit legao je pokraj Isusa i zaspao. Ali, seljak je primijetio krađu i lopova je kaznio tako da ga je dobro kolcem izudarao po leđima jednom, a onda i drugi put kad su zamijenili mjesta, piše Kovačević.