Ne zato što je hito, nego ga je pritisnula inspekcija: Tomašević odlučio zamijeniti Bandićevu pročelnicu

Ne zato što je hito, nego ga je pritisnula inspekcija: Tomašević odlučio zamijeniti Bandićevu pročelnicu

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević odradio je više od polovice svoga mandata, a sada je odlučio da je vrijeme da mijenja pročelnicu koju je na to mjesto postavio još pokojni Milan Bandić, a nasljedniku do sada nije smetala. 

No, po svemu sudeći Tomašević na ovu odluku nije došao jer mu ne odgovara rad Daniele Juroš Pečnik već zato što ga pritisnula Služba za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave. Nepravilnosti je utvrdila i Upravna inspekcija Ministarstva uprave i pravosuđa koja je izdala i rješenje o nadzoru. 

FOTO: Screenshot 

“Davno je objavljen pravilnik o unutarnjem redu Ureda za financije i javnu nabavu. Od 1. siječnja 2022. godine ured vodi v.d. pročelnica Juroš Pečnik koja je imenovana na to mjesto. Rješenjem gradonačelnika čak četiri puta i to: 1. siječnja 2022. na šest mjeseci; 2. srpnja 2022. godine na još šest mjeseci. 9. siječnja 2023. godine na tri mjeseca pa onda još 11. travnja 2023. godine na šest mjeseci. Pritom, niti jednom nije bio raspisan natječaj za pročelnika ureda za financije i javnu nabavu”, tvrdi na Facebooku nezavisna zastupnika u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba Dina Vasić

Dodaje kako je gradonačelnik “na konto instituta zamjene privremeno odsutnog pročelnika”, a u nedostatku svojih kadrova prekršio Zakon. 

“Ispada da je to mjesto pročelnika pa i kroz institut vršitelja dužnosti, rezervirano isključivo za jednu jedinu osobu. Krši se time i ustavno načelo dostupnosti javnih službi pod jednakim uvjetima svakom državljaninu Republike Hrvatske. Nejasno mi je zašto Juroš Pečnik na to pristaje s obzirom na to da mi je jasno dala do znanja u više navrata koliko su ‘svi gradonačelnikovi ljudi’ teško suradljive osobe. Ali, sada je Tomašević objavio konačno natječaj jer ga stisnula Služba za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Zna se kad ti inspekcija dolazi da si nadrapao. Nejasno je još i zašto se gradska vlast dovodi u ovakvu situaciju. Jesu samo diletanti ili su možda dobro ‘ušemljeni’? Tko tu kome i zašto pogoduje? Baba Vanga mi u snu došapnula mi da će Tomašević u nedostatku Možemovskih kadrova poništiti ovaj natječaj i opet imenovati Juroš Pečnik na mjesto vršiteljice dužnosti i da je to jedan u nizu krimena koji će ga stajati glave. Jer naravno, tko će lud doći raditi na jednu i pol godinu, snositi ogromnu odgovornost, a letjeti s tog posla potpuno potrošen”, zaključila je Dina Vasić. 

Natječaj na stranicama Grada 

Natječaj za novu pročelnicu ili pročelnika za financije Grada Zagreba objavljen je u četvrtak u službenom glasilu, a prijave se mogu poslati do drugog dana studenog ove godine. 

Sve što gradonačelnik traži je da osoba ima sveučilišnu diplomu magistra, prvostupnika ili diplomu stručnog studija. Uz to mora imati pet godina iskustva na sličnim pozicijama, organizacijske i komunikacijske sposobnosti te poznavati rad na kompjutoru. 

FOTO: Screenshot 

Iako je Tomašević na početku mandata govorio kako će se riješiti svih “Bandićevih ljudi” izgleda da mu se Juroš Pečnik najmanje zamjerila pa sada je pitanje ako se ona prijavi na natječaj hoće li itko drugi imati realne šanse. , prenosi direktno.hr