MVEP o četnicima i Srbiji: Ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama

MVEP o četnicima i Srbiji: Ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama

Nastavno na otkrivanje spomenika vođi četničkog pokreta Dragoljubu Draži Mihailoviću u Beogradu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe kako su takvi postupci apsolutno neprihvatljivi, zabrinjavajući te u potpunoj suprotnosti s onime što Srbija deklarativno navodi kao svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU.

Nažalost, ovaj događaj samo je zadnji u nizu onoga što u Srbiji traje već godinama – proces rehabilitacije četničkog pokreta pa i samog njegovog vođe Draže Mihajlovića.

Hrvatska osuđuje ovaj čin te izražava očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina.

Prekrajanje prošlosti, kao i glorifikacija ratnih zločinaca suprotno je europskim vrijednostima, predstavlja vrijeđanje žrtava i kao i svih pripadnika naroda koji su bili žrtve onih koji se sada rehabilitiraju.

Naglašavamo kako se odnosi mogu graditi samo na iskrenom odnosu prema prošlosti, pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja.

Hrvatska očekuje konkretne poteze Srbije u rješavanju sudbine nestalih, pitanju nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina i svim drugim otvorenim pitanjima, piše MVEP.