Mostovci oštri zbog granica: Situacija je alarmantna!

Mostovci oštri zbog granica: Situacija je alarmantna!

Premijer Andrej Plenković održao je danas nakon sjednice Vlade konferenciju za medije na kojoj je komentirao vijesti iz Slovenije o uvođenju privremenih kontrola na granici s Hrvatskom.

“Ovo što je napravila Slovenija, vezano je uz isključivo za odluku Italije. Moramo to dovesti u taj kontekst i moramo razumjeti Italiju, koja ima velik priljev migranata. Također, odluka je donesena u kontekstu Hamasovog napada, koji se odrazio na ubojstvo u Francuskoj i ubojstva u Belgiji, a i drugdje su brojne prijetnje. Stoga, talijanski potez prema Sloveniji i slovenski prema Hrvatskoj, treba ga staviti u taj kontekst”, izjavio je Plenković pa nastavio:

“Kako biste bolje razumjeli kako Schengen danas funkcionira, s uvedenim privremenim graničnim kontrolama, treba znati da takve mjere Austrija ima prema Češkoj i Slovačkoj, Njemačka prema Poljskoj, Češkoj i Švicarskoj, Norveška prema svim brodovima u lukama, Švedska na svim granicama, kao i Francuska… Jako je važno da ovo kontekstualiziramo.”

Odbacio je tvrdnje da je gotovo sa Schengenom, ali ne negira da postoje određeni problemi.

Ranije danas, Most je u Saboru održao press konferenciju na istu temu.

“Situacija je vrlo alarmantna! Možemo reći da je svojom nesposobnošću Andrej Plenković, Davor Božinović i Gordan Jandroković defacto doveli do pada Schengena na razini EU-a”, rekao je Nino Raspudić., piše N1