Plenković “sve objasnio” Anušiću pa krenuo u napad: Stranke s istoka zemlje parazitiraju na svinjskoj kugi

Plenković “sve objasnio” Anušiću pa krenuo u napad: Stranke s istoka zemlje parazitiraju na svinjskoj kugi

Šire Predsjedništvo HDZ-a održalo je još jedan redoviti sastanak. Novinarima se nakon sastanka obratio predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković. Između ostalog ustvrdio je da bi neki iz oporbe opet paratizirali na temi svinjske kuge te naglasio da u rješavanju tog problema punu podršku daje ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, javlja HRT.

Brojne političke teme na sjednici: Od rebalansa proračuna do novih zakona

– Danas smo raspravili brojne političke teme koje su što iza nas, što se danas događaju, što će biti ovih sljedećih dana. Prije svega, razmatrali smo rebalans proračuna, važan zbog provedbe paketa mjera, većih plaća, većih mirovina, obnove od potresa, u svakom slučaju važan podatak. Rast u ovoj godini predviđa se na 2,8%, što je ukupno za 2,1% više nego naša procjena ujesen 2022. za 2023., što je sjajno. Inflacija je oko 8%, smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, vidjeli ste to je možda najbolji podatak u odgovoru na upravljanje javnih financija, sa 79,5% kakav je bio 2016. na početku mandata, pa na 60,7% smanjiti javni dug. Sa 20 postotnih bodova je u ovakvom kontekstu kriza, državnog intervencionizma, svega čime smo se bavili proteklih nekoliko godina, istinski veliki korak naprijed, rekao je premijer Andrej Plenković.

Potom se osvrnuo na raspravu o zakonu o izbornim jedinicama i potezu predsjednika Republike da kasno potpiše taj zakon.

– Što se tiče ovih drugih političkih tema, danas rasprava opet o zakonu o izbornim jedinicama, potpuno nepotrebno zbog kaprica predsjednika Republike. Zgodan je danas bio podatak, tu su kolege vaši koji su bili na ovoj prezentaciji novog zakona o dječjem doplatku i novog zakona o inkluzivnom dodatku, gdje sam spomenuo, kada smo usvojili u lipnju zakon osobnoj asistenciji kojeg je Sabor usvojio 28.6. ovaj je odmah potpisao zakon, nije čekao osmi dan, nije čekao sedmi, šesti, peti, četvrti i treći, nego odmah je zakon stupio na snagu 1. srpnja. Dakle, kad se hoće, može se, kad se kapricira i hoće napraviti trošak Hrvatskom saboru, onda se namjerno opstruira i šalje zakon u Hrvatski sabor. Ponovno, danas mi kažu kolege da oporbe praktički nema, dakle, potpuno nezainteresirani, sve je to napravljeno u sprezi, smišljeno namjerno, da bi se doslovno činila šteta i trošio novac poreznih obveznika, bez veze. Zakon će se izglasati, izbori će biti održani po novom zakonu izbornih jedinica, koji posjećam, nije konceptualno ništa novo, nego samo prilagodba postojećeg sustava od 10 izbornih jedinica, realnosti demografske slike, odnosno temeljnog načela da svaki glas vrijedi jednako u smislu onoga koga se bira u Saboru, istaknuo je Plenković.

– Javnosti smo predstavili prijedloge, Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o dječjem doplatku. To su sjajne novosti. Veći broj korisnika, više prava, pojednostavljenje, ispunjavanje našeg programa. Danas stavovi različitih udruga osoba s invaliditetom, ono što smo zajednički napravili proteklih godina, u biti najbolje dočaravaju da je program koji smo još napravili za osobe s invaliditetom 2016. praktički ispunjen i da radimo ono što je najbolje. A to je s više financijskih sredstava pomažemo onima kojima je u društvu najteže, dakle provedba kršćanskog načela solidarnosti i redistribucije proračunskih sredstava onima kojima je to najbitnije, rekao je Plenković.

– Isto tako, Zakon o dječjem doplatku s postojećih oko 125.000 korisnika, nekih 225.000 djece, idemo na ogromno povećanje, više od 500.000 djece, duplo veći broj korisnika, veća sredstva, sredstva i naravno veći fiskalni učinak. Za Zakon o inkluzivnom dodatku, povećanje 90%, a ovdje 90 milijuna eura, jedan bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja, drugi 1. ožujka iduće godine, oba dva ispunjavanje programa, naglasio je premijer.

O afričkoj svinjskoj kugi

– Također, raspravljali smo o dvije teme, nastavno na jutrošnji sastanak s praktičnim cijelim nizom stručnjaka i predstavnika institucija koje se bave suzbijanjem afričke svinjske kuge u Slavoniji. Imali smo na sastanku ne samo nadležne ministre, Državni inspektorat, nego i Hrvatski veterinarski institut, Hrvatsku veterinarsku komoru, poljoprivrednu komoru, gospodarsku komoru, imali smo i fakultet veterinarstva i stručnjake s fakulteta u Vladi, rekao je premijer.

– Iskoristit ću ovu prigodu, s obzirom na to da jedna manja skupina političkih, potpuno nekreativnih stranaka, naročito na istoku zemlje, traži bilo koju temu. Dakle, sve teme u kojima se oni bave su stjecaj okolnosti. Stjecaj okolnosti je i afrička svinjska kuga, jer oni vjerojatno ne znaju da trenutno afrička svinjska kuga postoji u Grčkoj, postoji u Bugarskoj, postoji u Rumunjskoj, postoji u Srbiji, postoji u BiH. A onda, nažalost, taj je virus došao i zarazio naše svinje. Oni bi sada na tome parazitirali i možda nešto čak profitirali, ali neće, dodao je.

– Neće, na sljedeći način, zašto? Stav Vlade i naših ljudi na razini županija je u potpunosti identičan, istaknuo je.

Rekao je kako imam puno kakofonije u eteru, kao što je to bilo u vremenu COVID-a.

– Imali ste eksploziju dezinformacija tada, sad se ponavlja slična stvar. Ponavljam za naše svinjogojce, za sve ljude kojima je teško sada, sljedeće poruke koje su istina, potvrđena od struke. Prvo, broj jedan, ne postoji cjepivo za afričku svinjsku kugu. Da postoji negdje u svijetu, država bi ga nabavila, administrirala, imali bi manje problema. Ne postoji lijek za afričku svinjsku kugu. Da negdje postoji, mi bismo ga nabavili i administrirali, istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako je jedini način poznat u svijetu kako se boriti protiv te bolesti poduzimanje mjera – mjera prostornog ograničenja ili pak eutanazija svinja na onim gospodarstvima gdje se pojavio virus.

– Dosada je eutanazirano nešto malo više od 26.000 svinja. To predstavlja nešto manje od 2,5% ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj. Hrvatska vlada, hrvatska država već je donijela odluke u iznosu od 30 milijuna eura programa potpore, pomoći i kompenzacije našim svinjogojcima. Želim reći da je ovo tako veliki problem za koji nisu krivi naši svinjogojci, osobito oni koji rade na malim obiteljskim gospodarstvima. Ništa to nije do njih. Međutim, postoje različite razine biosigurnosti. Oni koji imaju veću razinu biosigurnosti ne bilježe slučajeve svinjske kuge jer su njihove svinje odvojene od potencijalnog dolaska drugih životinja i onda zaraze, objasnio je premijer.

– Oni koji imaju nisku razinu, nažalost, nerijetko se nađu u problemu. Mi ćemo kao Vlada, kroz programe koje smo već usvojili, provesti i doznačiti kompenzacijska sredstva onim svinjogojcima koji sada imaju problem. I to će se raditi dokle god to bude trajalo. Naš napor je iskren, nije Vlada donijela afričku svinjsku kugu, nije donijela nikakva politička stranka, a za razliku od nas, ovi drugi bi htjeli na tome parazitirati. A mi ćemo kao i uvijek što činimo, zalagati se za objektivni pristup ovom problemu i za istinu. A istina je sljedeća, ponavljam: nema cjepiva, nema lijeka, jedini način su mjere i proces eutanazije kad drugog rješenja nema. I nakon toga financijska kompenzacija, tu dajem punu podršku ministrici Vučković. Vidim da ovi skupljaju opet potpise. Tako su skupljali i za Grlića, a danas jedna trećina oporbe nije uopće došla na glasovanje. Grlić je potvrđen. Marija će dobiti još uvjerljiviju potporu, zato što radi dan i noć zajedno sa svojim timom i svim ostalim. Tu zahvaljujem veterinarima, koji čine nadljudske napore u ovim okolnostima s kojima smo suočeni, istaknuo je Plenković.

Tema i požar u Osijeku

Plenković je rekao i kako se na sjednici šireg predsjedništva HDZ-a razgovaralo i o požaru koji se je dogodio u Osijeku.

– Podsjećam, prvi dan kad se požar dogodio, potpredsjednik Medved je odmah otišao tamo u ime Vlade. Ja bih otišao odmah, ali nisam mogao jer smo imali neki međunarodni put. To jutro čuo sam se s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Radićem i par sati kasnije s županom Ivanom Anušićem. Vlada je non-stop pratila cijelu tu akciju, rekao je.

Zahvalio je hrvatskim vatrogascima koji su, kako je rekao, požrtvovno radili na saniranju posljedica velikog požara u kompaniji u Osijeku. Dodao je da i oko toga postoje neke polupolitičke inicijative, što na razini županije, što na razini Hrvatskog sabora pa je o tom m požaru HDZ donio zaključak.

– HDZ-ovi predstavnici u Odboru za okoliš, predložit će sutra ujutro organiziranje jedne tematske sjednice, za koju bi se nadležno ministarstvo, a to je prije svega Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u svom segmentu koji se bavi gospodarenjem otpadom, ali i sve druge institucije, kvalitetno i temeljito pripremile, i nakon toga će se održati rasprava na odboru. To je nešto što smo mi uvijek prakticirali i želimo punu transparentnost da se do kraja rasvijetli što se tu dogodilo – kakav je otpad bio, kakve su bile sigurnosne mjere, da li se to sve poštovalo ili ne. Nama je kao Vladi najviši interes da se ta situacija razriješi, rekao je.

Premijer se osvrnuo i na međunarodne aktivnosti

Rekao je da su zaista brojne te ih i naveo.

– Jučer smo bili u Albaniji na sastanku Berlinskog procesa. Jučer i danas je ovdje održan sastanak Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa. Oni su došli ovdje na moj poziv, nakon posjeta New Yorku prošle godine. Predsjednik i ja rotiramo u odlascima u New York svaku godinu i tada smo dogovorili da se obzirom na to da ove godine Hrvatska od početka ožujka predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, Izvršni odbor na čelu sa gospodinom Lauderom, koji ima izrazit ugled i utjecaj ne samo u svijetu židovskog svjetskog kongresa, nego uopće u globalnoj politici, da njihov Izvršni odbor ovdje dođe. Oni su došli sa svih krajeva svijeta, održali sjajan sastanak. Mi smo danas imali i bilateralni sastanak te održali veliki svečani ručak. Mislim da je to dobro, da u tada neplaniranom kontekstu Hamasovog terorističkog napada na Izrael, baš sjednica Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa bude u Zagrebu i da oni svoje političke poruke upute iz Zagreba, što nam se čini jako dobro.

Rekao je i kako je već počeo videosastanak Europskog vijeća te da će morati vrlo brzo otići gore kako bi se uključio u raspravu.

– Nakon toga sutra se otvara najskuplja cesta u Hrvatskoj u smislu cijene i duljine, to je cesta D-403, koja spaja Zagrebačku obalu i Škurinje u Rijeci. Idemo u Delnice dijeliti projekte za razvoj Gorskog kotara, to nam je važno u kontekstu politike Dalmatinska Zagora, Lika, Gorski kotar, Karlovačko područje i Banoviae, što je jako dobro. U četvrtak idemo u BiH u radni posjet, u petak idemo u Beč kod austrijskog kancelaram najavio je premijer aktivnosti koje slijede idućih dana.

– Idući tjedan u utorak imamo izvješće Vlade o godinu dana rada, najavio je premijer jer je za koji dan točno punih 7 godina mandata Vlade.

– Izvijestit ćemo o svemu čime smo se bavili, nečim što nam je samo došlo na dnevni red i puno toga što smo sami htjeli. Nakon toga je Europsko vijeće i potom posjet OECD-u koji je u ponedjeljak 30 listopada. Ritam obaveza izrazito nam je dinamičan i visok, istaknuo je premijer Plenković.

Potpredsjednik HDZ-a i Osječko-baranjski župan Ivan Anušić upitan uoči sastanka hoće li danas na predsjedništvu HDZ-a potegnuti pitanje o smjeni predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića odgovorio je kako on neće potezati nikakva pitanja.

– Moj interes je kvalitetna i dobra stranka na području moje županije. Izbori su nam pred pragom. Moramo komunicirati sve ono što imamo za komunicirati. Moramo slušati glas svojih birača, slušati glas svojih članova i u tom kontekstu je to i rečeno.

Naglasio je kako je potpredsjednik stranke i kako ima veliku odgovornost za funkcioniranje stranke.

– Imam veliku odgovornost na izborima koji će biti vrlo brzo. Moramo učiniti sve da HDZ pobijedi na idućim izborima jer ono što vidim i ono čega me najviše strah su alternative HDZ-u koje se nude na izborima kao potencijalni kandidati za premijera, istaknuo je Anušić, piše HRT.

Plenković je, prenosi N1, naveo i da je održan i bilateralni sastanak.

“Što se tiče sastanka mene i župana Anušića naravno da sam ponovio da postoje stvari koje su se događale na sjednicama predsjedništva na kojima nije bio pa je u nedostatku informacija u intervjuu odgovorio tako kako je. On sad raspolaže tim informacijama”, rekao je Plenković.