Ministrica: Neka Pavliček provjeri jesu li osobe povezane s desnicom nezakonito premještale životinje

Ministrica: Neka Pavliček provjeri jesu li osobe povezane s desnicom nezakonito premještale životinje

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković, gostovala je u N1 studiju gdje je komentirala mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK), ali i tvrdnje nekih od stočara da je bilo nehaja u postupanjima.

ASK je potvrđena u tri objekta u Osječko-baranjskoj županiji, a ministrica Vučković kaže da su sve životinje u ta tri objekta eutanazirane. “Provodi se detaljno epidemiološko istraživanje i djelatnici ministarstva su na terenu. Bilježimo stagnaciju borja slučajeva, ali i širenja u nova sela. Nije to iznenađujuće jer je riječ o povezanim selima, ali zabrinjava što je kod novih slučajeva riječ o ljudskim pogreška”, rekla je.

“Ako primijetite nezakonito premještanje svinja iz jednog sela u drugo onda ne možemo govoriti samo o nehaju”, dodala je.

“Imamo saznanja”

“Mi kada imamo saznanja o tim nezakonitim premještanjima prijavljujem, a prijave je bilo dosta u posljednje vrijeme. Imali smo povratak kuge u Cerni nakon što je dva mjeseca bila čista, a utvrđeno je da je bilo nezakonitog premiještana iz Andrijaševaca. Imali smo radnje i u Ivankovu i možemo reći je li sve prijavljeno na vrijeme”, tvrdi ministrica.

Imala je poruku i za predsjednika Suverenista Marijana Pavličeka, budući da Hrvatski suverenisti najavljuju kako kreću s prikupljanjem potpisa s ciljem njezinog opoziva.

“On je dionik lokalne samouprave već niz godina… Neka provjeri jesu li možda osobe povezane s desnim opcijama na području Vukovarsko-srijemske županije nezakonito premještale životinje iz žarišta u mirne zone. Imam saznanja, nikad nisam rekla bez saznaja i nikad bez provjere”, kazala je.

“Nisam dežurni prijavitelj”

Na pitanje je li to prijavila, odgovara da ona nije “dežurni prijavitelj”.

“Kad se nešto utvrdi, prvo je to zapisnik veterinarske inspekcije, a onda predstavnik veterinarske inspekcije taj zapisnik proslijedi drugim tijelima”.

Kaže da ne zna za drugu državu Europi koja je reagirala na taj način za sve posjednike koji imaju svinje u svim kategorijama. “Do sada je isplaćeno nešto više od 2 milijuna eura za 400 posjednika, a ide i mjera za još 100 posjednika”, rekla je.

“Podupiremo i s pet milijuna eura potpora za klanje tih svinja. Kada se sve zbroji onda te direktne mjere premašuju cifru od 30 milijuna eura. One još nisu isplaćene, a bit će kad se zadovolje uvjeti”, dodala je.

Na kritike Vučković odgovara da su one netočne. “Program nadziranja se provodi godinama, imamo i programe edukacija, ova Vlada nastoji svima pomoći. Imamo desetke dokaza da govore netočno”, tvrdi.