Vlada danas šalje u ponovnu proceduru Zakon o izbornim jedinicama. Do usvajanja bi mogli proći tjedni

Vlada danas šalje u ponovnu proceduru Zakon o izbornim jedinicama. Do usvajanja bi mogli proći tjedni

Činjenica da novi Zakon o izbornim jedinicama nije uspio stupiti na snagu po planu 1. listopada ove godine, rezultirala je time da oporba najavljuje da će se ponovno obratiti Ustavnom sudu, i to sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti.

Platforma Možemo! već je prikupila potrebnu petinu potpisa zastupnika u Saboru, a na sličnoj inicijativi radi i Most. Pritom jedni i drugi izlaze za sličnim argumentima, da u donošenje zakona nije bila uključena opozicija, da nije bilo radne skupine za njegovu izradu i da se do danas zapravo i ne zna tko ga je doista pisao. A isto je tako kompletna oporba suglasna da je Vlada trebala odustati od kriterija broja registriranih birača pri krojenju novih jedinica s obzirom na to da je Ustavni sud upozorio na razliku od čak pola milijuna imena između registra birača i broja punoljetnih građana po posljednjem popisu stanovništva, što odudara od podataka koji se prikupljaju kao mjesto prebivališta birača.

Kako je poznato, oko ove teme već nekoliko dana ratuju premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović. Pritom predsjednik Milanović tvrdi kako ničim nije probio ustavni rok za potpis zakona, za što je imao 8 dana, te Plenkoviću poručuje kako mu se ne smije dirati u njegove ustavne ovlasti uz poruku: “Raus, van iz mojih ustavnih ovlasti”. Premijer Plenković pak poručuje njemu kako je “čista obijest” da zakon nije odmah potpisao, a znao je da će time biti nemoguće da on počne vrijediti od 1. listopada, kako je to ranije preporuči Ustavni sud.

Stvar nije bezazlena, jer da se iz nekog razloga u ovom trenutku trebaju raspisati izbori, ne bi se imali po kojem zakonu raspisati – Ustavni sud je van snage stavio stari zakon, a novi još de facto nije izglasan. Naime, sve se vraća na početak i Zakon o izbornim jedinicama danas je ponovno tema na sjednici Vlade, potom se upućuje ponovno u Sabor gdje se opet raspravlja i glasa se o njemu, onda ga predsjednik ponovno potpisuje itd.

A u međuvremenu oporba ponavlja svoj zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti, što znači da će proći još barem tjedan, dva ili više da bi počeo vrijediti., piše novi list