Sretan rođendan generale…

Sretan rođendan generale…

Na današnji dan rođen je umirovljeni general pukovnik Ante Gotovina. Tijekom sedamdesetih se još kao dječak pridružio francuskoj Legiji stranaca, a devedesetih se istaknuo kao jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Umirovljen je 2000., u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

Ante Gotovina rođen je na današnji dan 1955. godine u Tkonu na otoku Pašmanu.

Nakon smrti majke s obitelji se seli u Zadar, ali već kao 16-godišnjak napušta obitelji i započinje samostalni mornarski život. Put ga je odveo u Francusku gdje se pod pseudonimom Andrija Grabovac priključuje francuskoj Legiji stranaca. Tamo prolazi padobransku i ronilačku obuku, ratovao je diljem Afrike, a ’81 godine u Čadu je ranjen snajperskim metkom. Na poziv francuskog ministarstva obrane postaje trener komandosa u Južnoj i Srednjoj Americi.

Za zasluge u Legiji stranaca dobio je francusko državljanstvo.

Gotovina se 1991. godine iz Buenos Airesa vraća u Hrvatsku kako bi sudjelovao u Domovinskom ratu. Napredovao je do čina generala i postao je famozni zapovjednik operacije “Oluja” u završnici rata.

Bio je supotpisnik političkog pisma nekolicine generala u 2000. godini u kojem su oštro kritizirali novu vlast (Račan i Mesić), zbog čega ga predsjednik Stipe Mesić umirovljuje.

Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu 2001. godine diže optužnicu protiv Gotovine, optužujući ga za planiranje etničkog čišćenja te brojne ratne zločine. Nakon nekoliko godina koje je proveo u skrivanju, uhićen je 2005. godine na Kanarskim otocima.

U Haagu je tijekom dugog sudskog postupka proveo sedam godina, a osim njemu, sudilo se i Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču. Stvari nisu izgledale dobro za Gotovinu, po prvostupanjskoj presudi osuđen je na 24 godine zatvora, da bi u pravomoćnoj preusdi bio proglašen nevinim., piše mirovina.hr