DP traži proglašenje ekološke katastrofe u Osječko baranjskoj županiji…

DP traži proglašenje ekološke katastrofe u Osječko baranjskoj županiji…

U hotelu Waldinger, održan je još jedan u nizu Okruglih stolova u organizaciji Domovinskog pokreta na temu: ‘Učinkovitim sustavom protiv ekološke katastrofe’. Gosti okruglog stola bili su dr.sc. Slaven Dobrović bivši ministar zaštite okoliša te vijećnik Skupštine grada Zagreba, struč.spec.ing. aedif. Zlatko Ahić vijećnik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije te poduzetnik Mario Radić zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta.

U središtu pozornosti ovih je dana ekološka katastrofa koja se dogodila u postrojenjima poduzeća Drava Internacional u Osijeku. Nesretni događaj čije ćemo posljedice još dugo osjetiti, ne samo u Osijeku nego diljem Slavonije i Baranje, povod je za panel raspravu Domovinskog pokreta koja ne želi samo kritizirati nego i dati odgovore kako u budućnosti upravljati učinkovitim sustavima protiv ekoloških katastrofa.

”Izgradnja regionalnog centra za gospodarenjem otpada kasni četiri godine, a sadašnje odlagalište Lončarica velika nema kapacitet za nove količine zbrinjavanja otpada. Budući se regionalni centar za gospodarenje otpada ECOS ne može zbog tehničkih preduvjeta otvoriti još nekoliko godina pitanje je gdje će stanovnici Osječko-baranjske županije zbrinjavati komunalni otpad?”, zapitao se Ahić.

”Osijek i Slavoniju pogodila je ekološka katastrofa s nesagledivim razmjerima i posljedicama. Dugoročno je puno pitanja i za sada jako malo odgovora. Postoji cijeli nered u gospodarenju otpadnom plastikom u Republici Hrvatskoj koji bismo htjeli rasvijetliti. Stručnjaci za protupožarne mjere moraju odgovoriti što je s odlaganjem plastike na otvorenom i je li poštivana procedura. Ako jest, onda nam regulativa ne valja, jer plastika je kruta nafta koja u uvjetima požara generira ono što generira i što smo vidjeli u Osijeku. Trebamo priznati da problem postoji i da ga treba žurno rješavati, a sadašnja vlast u Hrvatskoj uopće nema odgovor na ovo što se događa s otpadom”, kazao je Dobrović.

”Satelitske snimke pokazuju da je bilo četiri puta više balirane plastike nego što je bilo dopušteno u krugu Drava Internacionala. Tko je to dopuštao i tko su oni koji su potpisivali te dozvole? I tema svih tema je da će Osijek ovo mjesecima i godinama, možda i desetljećima trpjeti kao štetu. Mi im nećemo dopustiti da pobjegnu od istraživanja odgovornosti za ovu katastrofu kao ni da ova tema padne u zaborav hrvatske javnosti. U četvrtak je sjednica Vlade, a mi znamo da je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije zatražio da se proglasi ekološka katastrofa za ovaj događaj. Pozivam medije i svu javnost da obrati pažnju hoće li uopće biti proglašena ekološka katastrofa“ upozorio je Radić., piše Domovinski pokret