Opasan trend među hrvatskim osnovnoškolcima: ‘Prijatelji su mi rekli da probam’

Opasan trend među hrvatskim osnovnoškolcima: ‘Prijatelji su mi rekli da probam’

Riječ je o nikotinu bez cigareta i dima, pakiranom u male vrećice koje dolaze u malim, šarenim kutijicama. Okusi prevladavaju od mentola do voća

Konzumacija nikotinskih vrećica novi je trend opasan za zdravlje koji se pojavio među hrvatskim učenicima. Radi se o jednom od proizvoda koji se rabi kao alternativa cigaretama, a naizgled je sličan “snusu” – vrećicama duhana za oralnu upotrebu. Dok je upotreba “snusa” u Europskoj uniji zabranjena, nikotinske vrećice dostupne su na gotovo svakom kiosku, piše HRT.

Riječ je o nikotinu bez cigareta i dima, pakiranom u male vrećice koje dolaze u malim, šarenim kutijicama. Okusi prevladavaju od mentola do voća. Vrećice se stavljaju između gornje usne i desni. “Tako se te vrećice otapaju i onda se nikotin apsorbira u krvotok”, objašnjava Dijana Mayer iz Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.  Dodala je i da su se pojavili prije nekoliko mjeseci u školama, i to vrlo intenzivno, na što ih posebno upozoravaju nastavnici.