Obljetnica tragične okupacije Lovasa

Obljetnica tragične okupacije Lovasa

Na današnji dan,10. listopada obilježava se jedna u nizu tužnih obljetnica iz, ne tako davne, ali krvave prošlosti Lovasa. Dan je to kada je 1991. godine velikosrpski agresor izvršio napad na selo, što je označilo početak okupacije, ali i svirepih, neljudskih zločina.

Ulaskom agresora u selo započela su ubojstva ljudi, pljačkanje imovine, prisilni rad, silovanja, mučenja i druge torture. U spomen na sve ubijene i nestale osobe podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice u Lovasu položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

– Na sam dan su ubijeni mnogi na svom pragu, na ulicama, garažama, a onda sukcesivno dalje počele su patnje, ubijanja, zatvaranja slanja u logore, rekao je Stjepan Milas, Lovas.

– U 9 i 15 sam bio postavljen za strijeljanje jer su mi par dana prije ubili brata pa su me zato maltretirali. Sjećanja tih dana puno mi znači jer vratim se u to vrijeme i dolaze sjećanja što sam doživio, što sam prošao i koliko sam prijetelja i rodbine izgubio taj dan, rekao je Franjo Došen, Lovas., piše HRT