Vidović: Isticati premijerske kandidate je smiješno u vrijeme kampanje

Vidović: Isticati premijerske kandidate je smiješno u vrijeme kampanje

Gost središnjeg Dnevika HRT-a bio predsjednik Kluba Socijaldemokrata, Davorko Vidović. Osvrnuo se na potpisivanje Povelje o političkoj suradnji s HSS-om te je otkrio kako će njegova stranka koalirati s opcijama koje se na političkom kompasu nalaze od centra na lijevo. Ocijenio je kako klijentelizam najveći problem u Hrvatskoj., piše HRT

Predsjednik Kluba Socijaldemokrata, Davorko Vidović, kazao je kako im nije cilj “samo pobijediti na izborima”.

– Riječ je o projektu kojega su inicirale ove dvije stranke. Nije nam cilj samo pobijediti na izborima, rekao je.

Ipak, rekao je da “vjeruje” da ova opcija može pobijediti.

– Vjerujem da možemo pobijediti, imamo potencijal, program i naznake da će veliki broj ljudi podržati ono što zagovaramo, dodao je.

‘Nismo ideološki fundamentalisti’

Rekao je kako će u idućih mjesec dana sve biti jasnije te da “nisu ideološki fundamentalisti” te da će surađivati sa strankama od centra na lijevo.

– Mislim da ne bi bilo korektno ići s imenima onih koji se tek trebaju priključiti, razgovori su u tijeku, otkrio je.

‘Moramo promijeniti način upravljanja zemljom’

Ocijenio je kako je klijentelizam jedan od najvećih problema Hrvatske.

– Mi u Hrvatskoj moramo promijeniti način upravljanja ove zemlje. Mi Hrvati nemamo drugih iskustava i ne znamo drugačije. Klijentelizam je suprotnost od vladavine prava, ustvrdio je.

Dodao je kako je HDZ “zaštitni znak takvog načina upravljanja” kojeg “čak ni SDP u dvije epizode vlasti nije uspio promijeniti”. Optužio je bivšu stranku da je također bila ugrožena klijentelizmom.

Postizborna suradnja

Na pitanje o tome s kime bi mogli ostvariti postizbornu suradnju, odgovorio je kako su oni “otvorena i inkluzivna grupacija”.

– Budemo li mi oni koji će imati najveću podršku, svakako ćemo kao otvoreni i inkluzivna grupacija razgovarati s njima, kazao je.

Ustvrdio je kako računaju na birače SDP-a, te da su Socijaldemokrati “autentični SDP”. Dodao je kako su oslobođeni od “niza problema” s kojima se susreće SDP.

Osipanje ljevice

Vidović je komentirao i nepostizanje dogovora o koaliciji SDP-a i Možemo.

– Te dvije stranke su donijele vlastite procjene. Možemo! su procijenili da je pravi trenutak za njihovu stranačku afirmaciju dok SDP doživljava debakl, ustvrdio je.

Optužio je Peđu Grbina da je “uništio najveću oporbenu stranku”.

Dodao je kako mu je isticanje premijerskih kandidata “smiješno” u vrijeme predizborne kampanje te da nema svoga favorita.