Milanović: Plenković je obični institucionalni parazit. Što se tiče one tinte, neka ju zadrži za sebe jer će mu trebati kada bude potpisao smjene i ukidanje imuniteta svim muljatorima oko sebe

Milanović: Plenković je obični institucionalni parazit. Što se tiče one tinte, neka ju zadrži za sebe jer će mu trebati kada bude potpisao smjene i ukidanje imuniteta svim muljatorima oko sebe

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na 32. obljetnici mobilizacije 144. brigade HV-a Sesvete. Tom prilikom odgovorio je premijeru Andreju Plenkoviću koji ga je jučer oštro napao rekavši da je “predsjednik koji je niš’ koristi, lijen i koji se nije se udostojio poštovati volju zakonodavca, Hrvatskog sabora”.

– Plenković ne prestaje piliti već neko vrijeme. Imali smo dva-tri mjeseca mir i sad se čovjek toga uhvatio kao luda mara i ne prestaje. Što se tiče one tinte, neka ju zadrži za sebe jer će mu trebati kada bude potpisao smjene i ukidanje imuniteta svim muljatorima oko sebe, rekao je Milanović, te upitao: lijenost – što bi bilo da sam marljiv.

– Moj put i mojih 20 godina u politici su grčki ep prema njemu. Što je radio od 1994. godine kada je iz Bruxellesa doveden za ruku u 25. godini života na mjesto zamjenika načelnika u Ministarstvu i to preko prijateljskih i zavičajnih veza. Kakve je on kvalifikacije imao za to?, upitao je predsjednik.

– Običan institucionalni parazit. Ja samo postavljam pitanje da sam ja marljiv, kao što navodno nisam i da nisam koncentriran kao kobra, gdje bi mi bio kraj? Mislim da bi mi i ovaj kontinent bio premali. Dakle, pazi što govoriš čovječe, i drugo, nemoj ulaziti u nepotrebne svađe. Meni ovo ne treba. Napisali ste glupost. Nije pitanje lijenosti, nego pitanje kulture, društva, prava. To ne možeš napisati. Ponavljam još jednom za sve. U zakonu sve piše, u završenim odredbama, osim ako iznimno ne postoji jasan dogovor, ali ne vidim zašto bi trebao takav dogovor. I što smeta da se napiše – ovaj zakon stupa na snagu toliko i toliko dana od objave u Narodnim novinama. To je u pravilu osam dana, može biti i jedan dan, šest mjeseci. Ako se radi o propisu koji je toliko kompleksan, da se ocjenjuje, da javnosti i korisnicima treba vremena da se na njega priviknu, ali ne možeš staviti fiksan datum u zakon i reći stupa na snagu tada jer time ulaziš u ovlasti predsjednika države. HDZ i Plenkošenko nemaju pravo meni nametati u kojem roku. Ustav kaže osam, istaknuo je Milanović.

Komentirao je i sukob na Bliskom Istoku.

– Pozivam na mir i suzdržanost jer ovo što gledamo je stravično. To ne gledamo u Ukrajini, ni jedne minute to nismo gledali. Izrael će uzvratiti na napredniji način, poginut će još više ljudi, ali se neće ubijati sa pola metra. Rekao sam iranskom predsjedniku s kojim sam se susreo u New Yorku da bi bilo dobro, pravedno i logično da priznaju Izrael, ali je možda bilo uzaludno. Sad mogu reći da bi možda bio dobro da Izrael prizna palestinske države, ali se to neće dogoditi, što god mi govorili i kakvu god podršku davali, rekao je Milanović, piše HRT.