Presuda bez presedana: Čistoća i Davor Vić prekršajno osuđeni zbog neodvoženja smeća

Presuda bez presedana: Čistoća i Davor Vić prekršajno osuđeni zbog neodvoženja smeća

Čistoća se pravdala da zbog pandemije i angažmana oko otklanjanja posljedica potresa ni nakon godinu i pol nisu u stanju odvesti sav otpad u prekratkim rokovima

Podružnica Zagrebačkog holdinga Čistoća i njezin voditelj Davor Vić prekršajno su kažnjeni jer od 14. listopada do 17. studenoga 2022. nisu održavali čistoću na gradskoj površini u Žitnjačkoj cesti istočno od kućnog broja 3, iako ih je komunalni redar dva puta obavijestio o otpadu koji se tamo nalazio. To je vijest na razini “čovjek ugrizao psa” jer se zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prije nekoliko dana u povodu godišnjice uvođenja novog modela prikupljanja otpada pohvalio, a istodobno i zaprijetio, da je Čistoća izdala 2592 kazne od 261.000 eura, prosječno oko 100 eura poslovnim korisnicima te 842 kazne građanima po prosječno 40 eura što je ukupno 33.000 eura.

Dok su komunalni redari izdali 424 prekršajna naloga protiv tvrtki u iznosu od 110.000 eura i 311 građanima ukupno 37.000 eura, što je ukupno oko 450.000 eura.

Čistoća je za prekršaj kažnjena 265 eura dok je Viću kao odgovornoj osobi izrečena opomena. Prekršajni nalog je podnio Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, ali kako su okrivljeni uložili prigovor nalog je stavljen izvan snage i proveden je žurni prekršajni postupak. Čistoća i njezin čelnik u pisanoj obrani naveli su da ulažu sva raspoloživa sredstva kako bi osigurali čistoću grada, odnosno javnih prometnih površina. “Ali uz sve raspoložive kapacitete nije u mogućnosti odvesti toliko otpada, s obzirom na stalni priljev novih količina glomaznih otpada na području cijelog Grada Zagreba i postavljene rokove od strane odjela komunalnog redara koji su izuzetno kratki.”. Potužili su se i na pomanjkanje radne snage uzrokovane virusom Covid-19 “kada je mnoštvo osoblja bilo na bolovanju, te je bilo otežano normalno i redovito obavljanje djelatnosti čišćenja. U isto vrijeme radnici čistoće su u velikoj mjeri bilo angažirani u otklanjanju otpada zbog potresa i to građevinski materijal, šuta, pokućstvo.”. Istakli su i da je u međuvremenu otpad odvezen.

Sutkinji Ljiljani Lovrek Grojzdek u Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu dostavljane su i fotografije javne površine na Žitnjačkoj cesti na kojoj je vidljivo mnoštvo raznog otpada, šute, namještaja i drugog krupnog otpada, ali i fotografije s kojima je Čistoća dokazivala da su sporne površine očišćene.

Sutkinja je na temelju njihove obrane zaključila da zapravo neizravno priznaju počinjenje prekršaja s tim da se pravdaju zauzetošću mehanizacije na otklanjaju posljedica potresa u ožujku 2020. godine. I nakon što je proteklo više od godinu i pol!

Sutkinja im je to ipak uzela kao olakotnu okolnost, dok otegotno nije ništa našla pa je ocijenila kako će izrečene kazne utjecati da Čistoća više ne čini slične prekršaje. Viću je umjesto novčane kazne izrečena opomena smatrajući da ona predstavlja dovoljnu vrstu prijekora te da s obzirom na sve olakotne okolnosti prekršaja i počinitelja radi ostvarenja svrhe prekršajne sankcije ne mora primijeniti kažnjavanje. Sutkinja je Čistoću i Vića u cijelosti oslobodila obveze naknade troškova postupka “jer pravna osoba otežano posluje zbog objektivnih okolnosti pa bi plaćanjem istih bili dovedeni u teže materijalne prilike”, piše Vecernji.

Čistoća i Vić mogu se žaliti, ali s obzirom na osudu ne čini se da će za to imati razloga. Možda se pokaže da je ovaj presedan put kojim bi Zagreb ipak mogao postati čišćim u suradnji građana i gradskih komunalnih redara. Nadajmo se da će sljedeći put čelnik Čistoće i gradonačelnik izvijestiti i koliko su kazni platili podružnica i odgovorna osoba.