Europski tužitelji dronom snimali nasad smokava kod Dubrovnika, otkrili prevaru

Europski tužitelji dronom snimali nasad smokava kod Dubrovnika, otkrili prevaru

Za nasade smokava izvučeno je preko milijun i pol eura iz europskog fonda, a četvero ljudi završilo je pod istragom europskog tužiteljstva.

Svim osumnjičenima iz najnovije afere s europskim novcem sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor. Sumnja se, naime, da bi mogli ponoviti kaznena djela kakva su im stavljena na teret ili utjecati na svjedoke u nastavku istrage.

Za sada, kako doznaje N1, nitko nije priznao krivnju za malverzacije teške nešto više od milijun i pol eura odnosno 11.4 milijuna kuna za koliko su oštećeni Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i Državni proračun Republike Hrvatske.

Riječ je o natječaju za ‘Potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva’ na kojem je riječka poduzetnica Vanja G. zajedno sa svojih troje suradnika odlučila tražiti 2.568.377 eura odnosno 19.351.437 kuna europskih sredstava.

O uhićenoj poduzetnici je prije dvije godine pisao i Glas Koncila u sklopu reportaže o Župi sv. Ivana od Boga u Ičićima kod Opatije. Inače, kapela u Ičićima nalazi se u prizemlju vile koju je 1960-ih izgradio pjevač Ivo Robić, dok je gornji kat pretvoren u župni stan, piše Index.

Vanja G. je, piše Glas Koncila, u život župe bila uključena sudjelovanjem na misama, čitanjem i pjevanjem, kao i u radu pastoralnoga vijeća.