Prijavljen zbog transparenta “Eutanazirajte HDZ”: Je li to uznemiravanje javnosti ili sloboda izražavanja?

Prijavljen zbog transparenta “Eutanazirajte HDZ”: Je li to uznemiravanje javnosti ili sloboda izražavanja?

N1 doznali su nove detalje slučaja koji se dogodio tijekom Vinkovačkih jeseni, a sada će izgleda dobiti i sudski epilog.

Predstavlja li transparent “Eutanazirajte HDZ” kršenje javnog reda i mira? Ako se pita Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku predstavlja, pa je zato, kako su već s N1 javljali, nedavno uklonjen s jedne privatne kuće u Vinkovcima dok je kraj nje prolazila povorka u sklopu 58. Vinkovačkih jeseni.

Sada je policija zbog postavljanja tog transparenta odlučila prekršajno prijaviti Ivana Grigića, kolumnista portala Vinkulja.

Detalji prekršajne prijave

Prema obavijesti što ju je dobio kao počinitelj prekršaja, Grigić je transparentom uznemirio širu javnost. Naime, u času dok je razvukao transparent Vinkovcima su prolazili sudionici 58. Vinkovačkih jeseni.

Osim toga, u prijavi se navodi, da je na ulici bilo i prolaznika, a program Vinkovačkih jeseni prenosio je i 1. program HRT-a.

“Zato je puno ljudi bilo izloženo poruci koja po svom sadržaju, mjestu i vremenu nije primjerena obilježavanju kulturno-umjetničke manifestacije kakve su Vinkovačke jeseni”, navedeno je.

Tko je tražio skidanje poruke?

U ovom trenutku još nije potvrđeno tko je zatražio skidanje transparenta.

“Policijski službenici su, na temelju dojave da je u Vinkovcima na Trgu dr. Franje Tuđmana 1 na pročelju zgrade postavljen transparent za vrijeme odvijanja svečanog mimohoda Vinkovačkih jeseni, postupili i privremeno oduzeli transparent od 48-godišnjeg hrvatskog državljanina koji ima prebivalište u Vinkovcima”, odgovorili su za N1 iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Grigiću se sada na teret stavlja kršenje javnog rada i mira isticanjem tekstova, slika i simbola, a za što Zakon predviđa od 700 do 4.000 eura novčane kazne ili 30 dana zatvora.

Tko se zapravo uvrijedio?

Ovdje valja podsjetiti da je Ustavni sud RH već u više navrata potvrdio da javne osobe i političari moraju podnositi žestoke kritike bez da se one koji ih kritiziraju za to kažnjava.

Vrlo jasno to je napisano u presudi Ustavnog suda kojom je prihvaćena tužba navijača Dinama nakon što mu je bilo zabranjeno da uđe na stadion s majicom s prekriženim likom Zdravka Mamića.

“Po ocjeni Ustavnog suda javna osoba poput tadašnjeg dopredsjednika nogometnog kluba Dinamo podložnija je kritici javnosti od ostalih privatnih osoba te zbog toga može biti izloženija i većem broju kritika od prosječne privatne osobe, sve dok se izražavanjem stava o toj javnoj osobi ne potiče na nasilje, mržnju ili kazneno djelo. Činjenica da je nogometni klub Dinamo bio kažnjen zbog transparenata s prekriženim likom Zdravka Mamića od strane UEFA-e nije od utjecaja na konkretan slučaj”, naveo je Ustavni sud.

Prijavljen zbog ‘HDZ lopovi’

Pravomoćno je bio oslobođen i Marko Starčić, mladić koji je u kolovozu 2017. u Poreču premijeru Andreju Plenkoviću tijekom skupa doviknuo: “HDZ, lopovi, lopine!” Mladić je imao i majicu s tim natpisom, te je bio prijavljen za remećenje javnog reda i mira.

Zbog te prijave izjavio je: “Ovo je treniranje strogoće nad narodom. Da sutra imam istu priliku, učinio bih isto i pritom bih bio još glasniji samo zbog mojih prijatelja i mladih koji napuštaju zemlju”.

Njegova odvjetnica Katarina Jukić objasnila je zašto Starčić nije smio biti ni optužen: “Kršenje javnog reda i mira podrazumijeva puno drastičnije oblike ponašanja. Znači nekakve galame i tučnjave na ulici kojima bi se ugrozila sigurnost građana, ugrozilo kretanje građana. Politička sloboda ne može biti kažnjiva. To je jedno od najzaštićenijih prava, zaštićeno je i ustavom i konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i temelj je demokratskog društva”.

Kažnjen zbog transparenata

Ipak, ima i osuđujućih presuda. Tako je nepravomoćnom presudom krivim proglašen 28-godišnjak iz Splita koji je u rujnu 20016. izvjesio natpise protiv političara na zgradu gradskog kazališta u Hvaru. Dobio je novčanu kaznu od 100 eura, iako se na sudu uopće nije pojavio.

Tijekom ispitivanja u policiji priznao je da je upravo on 2. rujna oko 22 sata na trgu “Sv. Stjepana” na terasi iznad gradskog kazališta na kamenu ogradu postavio je četiri bijele plahte. Na njima je napisao: “SDP=HDZ=HNS=LOPOVI, KOLINDA + ŠUKER, BANDIĆ, MAMIĆ, VRBANOVIĆ, HANŽEKOVIĆ, JAKOV???, UKRALI STE SNOVE LJUDI, ULICA SAD VAM SUDI, MAMIĆU DANAS U HVARU SI BIO NISI SE SKRIO”.

Sud je zaključio da je time “vrijeđao i omalovažavao moralne osjećaje građana i izazvao osjećaj neugodnosti, piše N1.