Doznajemo koje su sve čestice zabilježene u zraku u Osijeku i okolici

Doznajemo koje su sve čestice zabilježene u zraku u Osijeku i okolici

S obzirom da požar na deponiju plastike u Osijeku još nije ugašen, ne čudi zabrinutost lokalnog stanovništa oko kvalitete zraka.

Postaje Osijek 1 I Osijek 2 su u fokusu javnosti, a jučer je postaja Osijek 2 ukazivala na povišenu koncentraciju lebdećih čestica PM10 I PM2.5. Istaknimo da je riječ o česticama koje neka istraživanja dovode u vezu s kardiovaskularnim i plućnim problemima.

Spomenute mjerne postaje jutros pokazuju prihvatljivu kvalitetu zraka, podaci su to Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka. No, s obzirom da je dominantno i dalje zapadno i sjeverozapadno strujanje vjetra, zabrinjava više situacija južnije od grada Osijeka.

Kako doznajemo, na teren u Osijeku stigla su tri djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrije Štampar s mobilnim uređajima, a na putu su i djelatnici NZJZ Rijeka. Ipak, na NZJZ Osijek je da odrede gdje će mjeriti i što će se točno mjeriti.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osijek, Nataša Turić, za N1 je rekla da su mjerenja već vršili.

“Sinoć smo mjerili, prvi preliminarni rezultati na požarištu i zahvaćenom području ukazuju na detekciju onečišćujućih tvari, lebdećih čestica, a detektirani su i stiren i etil benzen. Riječ je o produktima koji nastaju izgaranjem plastike.

Na području Antunovca utvrdili smo i benzen, nije visoka koncentracija. Kad smo ponavljali mjerenja benzena, u 1 sat iza ponoći, manja je bila koncentracija”, istaknula je ravnateljica NZJZ Osijek.

Naglasila je i da će se mjerenja ponavljati, kao i da su sve preporuke s kojima su još jučer izašli u javnost i dalje na snazi, tako će i ostati dok se god ne sanira požar, i dok god detektiraju prisustvo određenih spojeva.