Akcija EPPO-a i policije: Kako je riječka poduzetnica fingirala ulaganja da izvuče europske milijune

Akcija EPPO-a i policije: Kako je riječka poduzetnica fingirala ulaganja da izvuče europske milijune

U novoj akciji europskog tužiteljstva u Hrvatskoj četiri osobe završile su pod sumnjom za subvencijsku prijevaru kojom je oštećen Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

N1 doznaje da je po nalogu europskog tužiteljstva (EPPO) uhićena riječka poduzetnica V. G., vlasnica tvrtke za poljoprivrednu proizvodnju, koja je, kako se sumnja nezakonito izvukla oko 1,6 milijuna eura iz europskog fonda.

Riječ je o finalizaciji akcije europskog tužiteljstva, a uz poduzetnicu su osumnjičene još tri osobe. Dvije od njih za sada su i uhićene.

Prema informacijama iz pouzdanih izvora, poduzetnica i njezini suradnici fingirali su financijske detalje iz projekta vrijednog dva milijuna eura. Upravo toliko su, sumnja se, tražili od Agencije za plaćanja u poljoprivredi za nasada ne parcela u blizini Dubrovnika.

Riječ je o “Potporama za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” što ih je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Udio sufinanciranja projekta sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj je 85 posto, priopćio je ranije EPPO.

Privid poljoprivredne proizvodnje

U pitanju su nasadi badema i smokava koji su trebali biti posađeni golemom terenu. No, europski istražitelji utvrdili su da poduzetnica nije posadila toliko voćaka za koliko su joj isplaćena sredstva. Navodno je, kažu izvori N1, posađen minimalni broj voćki, na puno većem razmaku jednog stabla od drugog. Stvoren je tako, sumnja EPPO, privid iskorištavanja europskih sredstava.

I prateća dokumentacija, otkrio je EPPO, bila je krivotvorena, odnosno fakture koje su ispostavljane Agenciji za plaćanja u poljoprivredni, nisu bile istinite. Fingirani su, sumnja se, i bankovni izvodi što ih se mora priložiti prije isplate europskog novca. Istražitelji tvrde da je jedan te isti novac prebacivan preko raznih računa, te se pokušalo prikazati da je doista utrošen i da tvrtka za poljoprivredu ima pravo na pokriće tih troškova europskim sredstvima.

Nakon uhićenja u Rijeci postupak bi, ako europsko tužiteljstvo zatraži istražni zatvor za osumnjičene, biti nastavljen na Županijskom sudu u Zagrebu, piše N1.