Mirela Relković: Peglate li kartice ?

Mirela Relković: Peglate li kartice ?

O ne, ne. Ne pišem o peglanju odjeće za sebe ili svoje ukućane – to je stvar osobnog izbora.

Na današnje razmišljanje i pisanje o peglanju me potakla jedna kolegica koja koristi više kartica za plaćanje raznih potrepština, ali i na same trgovačke centre koji vam pri plaćanju bilo čega nude – plaćanje u ratama.

Počesto mogućnost plaćanja u ratama potrošači koriste i za kupovinu osnovnih potrepština poput hrane. Međutim ono što me zanima je; jeste li i u kojoj mjeri svjesni koliko novaca gubite plaćajući karticama i koliko banke zarađuju upravo – zbog vas samih, a vi se zatim osjećate kao astmatičar kada nema svoju „pumpicu“ pored sebe – gubite zrak, i to onda kada sve rate i računi za karticu dospiju na naplatu, a koje ste izabrali platiti na odgodu.

Kako da dođete do zraka?
Za početak odmah danas prerežite barem jednu karticu! Poslije ću objasniti kako nadomjestiti potreban novac.

Što morate znati o karticama?
Prva kreditna kartica je nastala još u 19. stoljeću kada su neki trgovci izdavali potrošačke račune svojim najboljim klijentima, a račune bi mogli podmiriti naknadno. American Express je 1958. uveo prvi plastični kreditni instrument, a globalna ekspanzija je nastala između 1960-tih i 1970-tih. Tada su se počele širiti van SAD-a.

Danas velika većina koristi kartično plaćanje, ali i sve više mobilne aplikacije.
Vjerujem da ste svi toga svjesni, ipak možda niste svjesni da ako jednu karticu danas prerežete – izbjegli ste sljedeće troškove:

  • Godišnju članarinu,
  • Kamatnu stopu,
  • Trošak podizanja gotovog novca,
  • Naknade za transakcije,
  • Naknade za kašnjenje ili prekoračenje limita,
  • Beskontaktne transakcije.

I sad ono najvažnije – kako namiriti troškove kartice koju ste danas prerezali i kako doći do sredstava koje trošite po toj kartici?

Jednostavno – točno utvrdite iznos koji koristite, zatim pogledajte imate li nešto u kućanstvu što ne koristite, a mogli bi ste prodati; a ako imate slobodnog vremena i neki izvrstan hobi – unovčite ga.

Zašto je današnja tema po meni važna? U trenutku kada cijene goriva na svjetskom tržištu će prijeći 100 USD po barelu – možemo očekivati i dalje poskupljenje goriva, a samim time lančanu reakciju prijevoznika i svih drugih u lancu dobave, pa ove mjere zamrzavanja cijena u trgovačkim lancima neće smanjiti odjednom inflaciju, kako kažu da je kod nas inflacija trenutno na 6,6%.

Ne dajte da drugi vladaju vama nego vladajte sami!

O računovodstvu ću opet malo u utorak – koliko vidim nema baš neke pobune u servisima niti računovođama što dobivaju za obradu sve više dokumentacije od službi koje bi trebale biti umrežene.

Zašto onda šutimo – proizvodnja administracija nije proizvodnja koja utječe na BDP, ali podiže troškove poduzetnicima. Ako je njima dobro i isto šute – i meni je – jer ću naplatiti više što radim dok netko ne kaže –  je li to normalno?

Mirela