Što za hrvatsku obranu znače francuski zrakoplovi Rafalei?

 Što za hrvatsku obranu znače francuski zrakoplovi Rafalei?

U francuskoj bazi Mont de Marsan danas će se održati svečana primopredaja prvog borbenog zrakoplova Rafale. – S obzirom na to kakvo nam je sad ratno zrakoplovstvo, ovo je jedan ogroman napredak, istaknuo je vojni analitičar Mario Galić.

– Ako ćemo gledati samo zaštitu zračnog prostora onda to je veliki napredak, ali, ako ćemo gledati ukupno Oružane snage RH, to je samo jedan mali segment. Ako ćemo stati samo na njihovoj nabavci i ako se više neće ništa neće ulagati u Oružane snage, onda to neće imati velikog utjecaja. Oružane snage su kompleksan sustav u koji se treba stalno ulagati, smatra Galić, piše HRT.

Istaknuo je da se radi o polovnim avionima i da će njihovo održavanje iz godine u godinu biti sve složenije i skuplje.

Kad dođu Rafalei u Hrvatsku, oni neće biti operativni. Morat će proći još barem godinu dana da piloti nauče baš sve raditi na njima da postanu operativni, rekao je Galić.

Ima li Hrvatska dovoljno pilota?

– Nemamo dovoljno pilota. Nadam se da naši piloti koji su odlučili da će u Francusku ići na obuku na Rafale barem izdržati 10 godina na njima, rekao je Galić.

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova u nedjelju je izjavila da će pobjedniku izbora u zemlji dati mandat za sastavljanje nove vlade.

– Ona će dati mandat onome koji uspije koalicijskim vezama dobiti najveći broj zastupnika u parlamentu. Gospodin Fico obećava, ali isto tako iz oporbe prijete. Čekamo, ali, šanse gospodina Fica su velike da će u tome uspjeti, govori Đuro Vidmarović.

Hoće li pomoć Ukrajini slabiti u nekim državama?

– Ruska diplomacija, njihov Institut za međunarodne političke odnose je jedna snažna institucija koja prati cijeli svijet vrlo pomno i detaljno. U cjelini ako promatramo, tu je Slovačka, tu je Bugarska, tu su gibanja u Poljskoj, tu je Srbija, pokušaj nečeg sličnog na Kosovu… To je sada jedno trusno područje gdje Putinova administracija i njegovi stručnjaci vrlo vješto nalaze sve moguće prostore kako bi razjedinili Europsku uniju i neutralizirali SAD, rekao je Vidmarović, između ostalog.

Kad govorimo o Slovačkoj koja je članica NATO saveza, koliko će se to odraziti na jedinstvo NATO-a, pogotovo kad u isto vrijeme Orban poručuje Ukrajincima da ih neće poduprijeti ni na kojem međunarodnom polju dok se ne riješe prava etničkih Mađara u toj zemlji?

– U NATO-u su SAD dominantna snaga, svi ih slušaju, govori Galić.

– Više će to utjecati na jedinstvo unutar EU. EU ima kronični problem s nejedinstvom, smatra.

‘Ako se Ukrajina slomi, čemu onda Povelja Ujedinjenih naroda?’

– Ovdje se radi o obrani međunarodnog prava i Povelji Ujedinjenih naroda koji garantiraju svakoj članici nepovredivost granica i njezinog suvereniteta. Ako se Ukrajina slomi, ako se prihvati otrgnuće njezinih dijelova, onda čemu Povelja Ujedinjenih naroda, pita se Vidmarović. Zbog toga je ova situacija međunarodno jaka, ona nadilazi samu Ukrajinu, smatra Vidmarović.

– Rat u Ukrajini se neće odlučiti na bojištu već stotinama tisuća kilometara daleko od bojišta, prije svega odnosima u Washingtonu. Republikanci ne žele više davati pomoć Ukrajini, to je sad kriza u nastajanju. Privremeno financiranje – nema niti jedan dolar u njemu gdje bi se spominjala Ukrajina. Situacija tamo je složena, Zelenski je to osobno doživio kad je bio u posjetu Kongresu, kad je naletio na Republikance u Zastupničkom domu, nisu mu prvo ni dali da se obrati svima zastupnicima, a drugo, bio je na nekom sastanku na kojem je izjurio bez ikakve izjave, očito nije bilo dobro, govori Galić.

Postoji li šansa da Putin izgubi vlast?

– Nikakva šansa, o tome ne treba uopće govoriti, smatra Vidmarović.

Na Kosovu raste napetost. Što se može očekivati?

– Vučić ne može napasti Kosovo, to bi mu bilo samoubojstvo, rekao je Galić. Vučić je najavio prijevremene parlamentarne lokalne izbore 17. prosinca. I sve što će raditi od ovog trenutka do tada je predizborna kampanja. S druge strane, Kurti pretjeruje. Traži da EU i Amerika proglase Vučića teroristom. To je ipak malo previše, ako njega proglasite teroristom, s kim ćete pričati u Srbiji? Jer onda sve što je do sada postignuto na pregovorima pada u vodu, smatra Galić, piše HRT.