Scholz upozorava: Broj migranata koji žele otići u Njemačku trenutno je previsok; Više od 70 posto njih prethodno nije registrirano u EU

Scholz upozorava: Broj migranata koji žele otići u Njemačku trenutno je previsok; Više od 70 posto njih prethodno nije registrirano u EU

Kancelar Olaf Scholz raznim mjerama želi zaustaviti trenutni trend povećanja migracija u Njemačku. “Broj izbjeglica koji žele otići u Njemačku trenutno je previsok”, rekao je šefr SPD-a Uredničkoj mreži Njemačka (RND).

“Zato već duže vrijeme podupiremo zaštitu vanjskih granica Europe. I nastavljamo s dodatnim mjerama sigurnosti granica s Austrijom; dogovorili smo zajedničke kontrole s njihove strane sa Švicarskom i Češkom.”

Scholz: Nadamo se da će mjere brzo postati uočljive

Ako bi zahtjev za azil bio odbijen, pogođeni bi morali ponovno napustiti Njemačku.

“Moramo se u to pobrinuti”, naglasio je Scholz. Vlada u Varšavi pak mora osigurati da se više ne prodaju vize i da se izbjeglicama ne “maše” do Njemačke.

“Zato smo pooštrili kontrole na granici s Poljskom.” Uzete zajedno, mjere bi trebale utjecati na broj izbjeglica. “Nadamo se da će ovo brzo postati vidljivo.”

Više od 70 posto svih izbjeglica koje dođu u Njemačku prethodno nisu bili registrirani u drugim zemljama EU. Ne može tako ostati, kaže Olaf Scholz u intervjuu za RND.

Scholz je istaknuo da teži dogovoru s premijerima u studenom oko pitanja financiranja troškova izbjeglica u općinama. Saveznim državama je predložio rješenje koje se temeljilo na stvarnim brojkama. Savezne države nedavno su od federalne vlade zatražile takvu regulaciju po glavi stanovnika, ali u prošlotjednim raspravama još uvijek nije bilo dogovora, posebice o iznosu federalne potpore.

Prihvatni centar u Tiringiji više ne prima izbjeglice

U međuvremenu, u najvećem prihvatnom centru Tiringije, situacija se nastavila pogoršavati. Državni prihvatni centri za sada više ne primaju izbjeglice. Ljudi koji stignu u Suhl bili bi raspoređeni u manje početne prihvatne centre u Eisenbergu i Hermsdorfu ili, ako je moguće, u druge savezne države, rekao je glasnogovornik Ministarstva migracija.

Pozadina je visoka razina stresa u Suhlu posljednjih nekoliko dana. U petak je tamo bilo smješteno više od 1500 ljudi. Prema zakonu o zaštiti od požara dopušteno bi ih bilo samo 1400. Prema vladinim informacijama, brojka od 800 je granica za redovne operacije.

Obustava ulaza vrijedit će dok se ponovno ne zadrži granica zaštite od požara, rekla je glasnogovornica Ureda državne uprave.