Hripavac se širi Splitom; Liječnici apeliraju na roditelje: Cijepite djecu!

Hripavac se širi Splitom; Liječnici apeliraju na roditelje: Cijepite djecu!

Zbog loše procijepljenosti, Splitom i širom okolicom posljednjih tjedana širi se hripavac, zarazna respiratorna bolest koja može izazvati teške komplikacije kod dojenčadi i male djece. Epidemiolozi upozoravaju na ozbiljnost situacije i pozivaju roditelje da cijepe djecu kako ni bi došlo do epidemije., piše HRT

Hripavac je zarazna respiratorna bolest dišnih puteva i pluća.Kod cijepljenih prolazi kao još jedna prehlada, no za necijepljenu dojenčad i malu djecu opasna je to bakterija koja može dovesti do teških komplikacija.

– Kao što je upala pluća, preko encefalitisa, konvulzija, moguće su i frakture rebara. U najgorem slučaju može se dogoditi i smrtni ishod, rekla je Milka Brzović, dr. med./epidemiologinja NZJZ-a SDŽ-a.

Bolest počinje simptomima blage prehlade, nakon tjedan dana naglo se pogoršava.

– Izuzetno intenzivni napadaji gušećeg kašlja tijekom noćnih sati, dovode ponekad do povraćanja, djeca poplave u licu, plaze jezik, otvore širom oči i teško dolaze do zraka, to su karakteristični znakovi koji mogu reći da se radi o hripavcu, upozorila je Snježana Kapor Jeričević, dr.med./specijalistica pedijatrije.

Zbog mogućih komplikacija devetero necijepljene dojenčadi bilo je hospitalizirano u splitskoj bolnici.

– Moje dijete ima pet godina i prema kalendaru cijepljenja primilo je sva cjepiva koja je dosad trebao primiti. Mislim da se cijepljenjem mogu izbjeći brojne bolesti i nisam dvojila, rekla je Zorka Vlahović Rebac.

No mnogi roditelji dvoje oko cjepiva kojim se zadnjih šezdesetak godina uspješno prevenira hripavac.

– Sad smo u situaciji da imamo značajan broj necijepljene djece i zbog toga se stvorio epidemiološki potencijal za širenje ove bakterije, kazala je dr. Brzović.

Epidemiolozi danima apeliraju.

– Djeca koja se dosad nisu cijepila, što prije kod svojih pedijatara i doktora, provesti redovno cijepljenje – tri doze obvezno u dojenačkoj dobi za primovakcinaciju i još dvije doze docijepiti, to je najsigurnija preventiva ističe dr. Brzović.

Sve više roditelja provjerava status cijepljenja djece. Hripavac je uz ospice jedna od najzaraznijih bolesti. Cijepljenje jedina preventiva.

Struka nije zadovoljna razinom procijepljenosti

Prof. prim. dr. sc. Joško Markić, pročelnik Zavoda za intenzivnu pedijatriju, KBC-a Split, za središnji Dnevnik osvrnuo se na lokalnu epidemiju hripavca.


– Lokalna epidemija i dalje traje. Prošli tjedan smo imali pet novih slučajeva, većinom u mlađe djece, pogotovo one koja su necijepljena. Devetero djece je otpušteno iz bolnice, jedno je još i dalje u bolnici. Veseli da nitko od njih nije zahtijevao mjere intenzivnog liječenja, rekao je.

Ustvrdio je kako struka godinama “nije zadovoljna” stanjem procijepljenosti djece i odraslih.

– Mi o tome u javnom prostoru pričamo godinama i ukazujemo da su na to da je cijepljenje i mjere koje su donijele posljedice cijepljenja nešto najbolje što se dogodilo u suvremenom društvu, kazao je.

Naglasio je kako je poželjna razina procijepljenosti 95%, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji je na “otprilike 85%”.

– Posebno žalosti da su u potpunosti cijepljena djeca otprilike u 70-72% slučajeva. Cijepljenje je jedini način da se zaštiti djecu i njihovo zdravlje pogotovo kada se radi o mlađoj dojenčadi, poručio je.

Dodao je kako ga žalosti da je u svijetu zabilježeno već nekoliko smrtnih slučajeva zbog hripavca, a svi su zabilježeni kod necijepljene djece.

Ustvrdio je kako je jedan od načina borbe protiv ove bolesti i “prevencija”. Preporučio je roditeljima i djeci “šetnje na otvorenom” i da “izbjegavaju” prenapučena mjesta.

– Pozivam sve roditelje da sa svojom mlađom djecom i dojenčadi iskoriste lijepo vrijeme koje imamo u Dalmaciji da idu u šetnju na otvorene prostor i da se izbjegavaju šoping centri. Ako u obitelji imaju nekoga tko ima respiratornu simptomatologiju, da se ne približavaju djecu, zaključio je.