Zavadlav se smijao snimkama krvavog pohoda, opet htio mijenjati odvjetnika

Zavadlav se smijao snimkama krvavog pohoda, opet htio mijenjati odvjetnika

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Splitu nastavljeno je suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića, koje je počinio prije tri i pol godine.

Na današnjoj raspravi ispitani su sudski vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić te je nastavljeno pregledavanje videodokaza s posljednje rasprave, koja je bila prekinuta zbog tehničkih poteškoća.

Zavadlav opet želio promijeniti odvjetnika

Filip Zavadlav, okrivljenik za trostruko ubojstvo pokušao je po sedmi put promijeniti odvjetnika. Nakon što mu je posljednji branitelj Toni Vukičević dodijeljen po službenoj dužnosti, danas je zahtijevao da njegov slučaj preuzme Josip Giljanović. Česte promjene branitelja, sutkinja Višnja Strinić je okarakterizirala kao zlouporabu suda i odugovlačenje te odlučila kako se današnja rasprava neće prekinuti te da će ga nastaviti zastupati trenutni branitelj., piše index

Zavadlava je najduže branio njegov prvi odvjetnik Branko Šerić, a nakon njega su se izmijenili Darko Stanić, Ivanka Šamija, Tadiša Milošević, Doris Košta i Toni Vukičević.

“Ja sam gazda obrane, vi nemojte ništa raditi”

Zavadlav se nije složio s tom odlukom te je izričito zabranio odvjetniku da sudjeluje u današnjoj raspravi jer će on, kako je rekao, braniti sam sebe.

“Ja sam gazda obrane, vi nemojte ništa raditi. Imam pravo da se branim sam i vi nemojte ništa govoriti”, rekao mu je Zavadlav te je u nastavku suđenja i ispitivanju svjedoka svom odvjetniku branio postavljanje pitanja.

Branitelj i okrivljenik su zatražili da se na raspravi ne čitaju njihova dosadašnja svjedočenja te su odmah krenuli s ispitivanjem. Branitelj Vukičević pokušao je postaviti pitanja jer nije bio zadovoljan radom odvjetnika koji je na prošlom suđenju ispitivao vještake, no Zavadlav mu to nije dopustio te ih je sam ispitivao.

Detaljno ispitivao balističke stručnjake o mecima i česticama

Na sudu je ispitano pet sudskih vještaka iz Centra Vučetić, a Zavadlav je pitanja postavljao vještakinji za toksikološka ispitivanja Lani Bakulić te balističkim vještacima Marinu Marinoviću i Sunčici Kuzmić.

Zavadlav je s optuženičke klupe vještakinju Bakulić ispitivao o lijekovima koji su mu pronađeni u krvi nakon krvavog pohoda za koji ga se tereti. Zanimalo ga je radi li se o lijekovima koji se izdaju na recept i postoji li mogućnost da je on te lijekove popio nakon događaja.

“Radi se o lijekovima koji se izdaju na recept te se u krvi mogu zadržati duže od 24 sata. Kada se radi o vremenu u kojem su lijekovi uzeti, postoji mogućnost da je jedan lijek popio nakon samog događaja, dok je drugi mogao popiti i prije jer je uzorak krvi uzet nakon pet sati od samog događaja”, kazala je vještakinja Bakulić.

Ispitivao je i balističke stručnjake Kuzmić i Marinovića o oružju i mecima koji su pronađeni na mjestu krvavog pohoda. Interesirao se o statusu zaposlenja Sunčice Kuzmić, kao i o tome šire li se čestice iz puške i na druge osobe osim na onoga tko je ispalio metke.

Detaljno ga je zanimalo koliko čestice ostaju na tijelu i robi te kako se mogu ukloniti. Od vještakinje Kuzmić zatražio je odgovor koliko daleko čestice mogu putovati do druge osobe.

“Ne mogu se izjasniti o ovom pitanju jer nismo provodili eksperiment, a i ne znamo za stručne radove koji su se bavili ovom tematikom”, odgovorila je vještakinja Kuzmić.

Zavadlav je iznio primjedbe na svjedočenja te je kazao kako vještakinja Kuzmić tada nije bila stalna sudska vještakinja i da njezin iskaz nije potpun, zbog čega je stavio primjedbu na balističko vještačenje. Zatražio je ispitivanje zaposlenice KBC-a koja je zaprimila Juricu Torlaka kako bi se ispitalo točno vrijeme smrti žrtve. Sud je odbio sve dosadašnje prijedloge okrivljenika.

Smijao se tijekom gledanja dokaznog materijala

Pregledavale su se i snimke nadzornih kamera nekoliko ugostiteljskih objekata, kao i dokazni materijal s mobitela okrivljenika, žrtava i jednog svjedoka.

Zavadlav je na prethodnoj raspravi, kada snimke nisu bile prikazane zbog tehničkih poteškoća, zatražio da se prije prikazivanja izuzme javnost jer se snimki srami. Sutkinja Strinić je zahtjev odbila uz obrazloženje da su iste snimke već prikazane tijekom prvog suđenja te da ni za kog nisu uvredljive.

Pregledavanje dokaznog materijala ovaj put se odvilo bez poteškoća te su prikazani trenuci krvavog pohoda za koji se Zavadlava tereti. Između ostalog, na snimkama se vide trenutak padanja s motocikla i bijeg Jurice Torlaka, no samo ubojstvo kamere nisu zabilježile.

Tijekom jednosatnog pregledavanja dokaznog materijala Zavadlav je s optuženičke klupe pozorno gledao materijal prikazan na velikom ekranu te se povremeno podsmjehivao. Posebno se razveselio nakon što su puštene njegove snimke upućene njegovoj tadašnjoj navodnoj djevojci Mariji, u kojima je govorio koliko mu je teško i da se neće predati.

“Marija, tija san da imamo dicu… Marija samo ja i ti… Upozorila si me na vrime, a ja nisam sluša… Marija, u ku*cu san cili, mislim da ovo neće biti dobro. Di si”, čulo se kroz plač i jecanje na snimci puštenoj u sudnici.

Podsjetimo, optužnica tereti Zavadlava da je “iz bezobzirne osvete” ubio trojicu muškaraca koji su prijetili njegovom mlađem bratu Stanislavu. Na prvom suđenju Zavadlav je dobio 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude vezan za optužbe da se planirao osvetiti osobama iz narkomanskog miljea. Rasprava u drugom ponovljenom suđenju nastavlja se sutra.