Prosvjednice se lancima vezale za zgradu osječkog HEP-a, intervenirala policija

Prosvjednice se lancima vezale za zgradu osječkog HEP-a, intervenirala policija

“Vezali smo se za vrata, međutim zaštitari su od početka nastupili nasilno prema nama, odrezali su lanac, ali mi nastavljamo s prosvjedom. Po dolasku policije vidimo da je policija tu da štiti fosilnu industriju i tolerira nasilje zaštitara i ostalih službenika HEP-a prema nama”, rekla je jedna od prosvjednica

Osijek je od 27. do 29. rujna domaćin 21. Skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi te 14. Međunarodnog skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi na kojem se okupil ooko 300-tinjak sudionika.

Uoči jučerašnjeg okruglog stola kojem je tema bila “Dvije godine plinske krize je iza nas, kako dalje?” nekoliko prosvjednica stalo je ispred zgrade HEP-a i vezalo se lancima kako bi blokirale ulaz  u zgradu gdje se održava konferencija. Bilo je i naguravanja u kojem su zaštitari fizički nasrnuli na aktivistice pa je pozvana policija, a one su se nakon dva sata povukle.

Kako je istaknula Sara Matić iz Extinction Rebelliona Zagreb, blokirali su konferenciju plinaša jer ne žele mirno promatrati kriminal koji se krije iza zatvorenih vrata:

“Upravo taj kriminal je razlog zašto unatoč upozorenjima znanstvenika i sve opasnijim posljedicama klimatskih promjena izostaje djelovanje za sprječavanje klimatske krize i zašto unatoč očitom narušavanju standarda građana, plin nastavlja monopolizirati naše živote. Vezali smo se za vrata, međutim zaštitari su od početka nastupili nasilno prema nama, odrezali su lanac, ali mi nastavljamo s prosvjedom. Po dolasku policije vidimo da je policija tu da štiti fosilnu industriju i tolerira nasilje zaštitara i ostalih službenika HEP-a prema nama”, rekla je Sara Matić.

Na transparentima koje su istaknule stajali su poruke “Naša budućnost ispred vašeg profita” i “Odrast=dostojanstven život za sve”, “Plin=izumiranje” i “LNG is Killing Me”., piše sib