Žestok početak: Vidović Krišto napustila sjednicu glasno prosvjedujući, otišao i Grmoja…

Žestok početak: Vidović Krišto napustila sjednicu glasno prosvjedujući, otišao i Grmoja…

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek u Saboru predstavlja godišnje izvješće o radu DORH-a u 2022. godini. Oporba je prošli tjedan skupila potpise kako bi od nje čula kako je DORH radio u prošloj godini te zašto se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja Uskoka, mjesto koje je upražnjeno od travnja nakon što je ostavku podnijela bivša ravnateljica Vanja Marušić. To je drugi put ove godine da će se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek suočiti sa zastupničkim upitima na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora, prvi put to morala u veljači. Njezino izvješće je četvrta točka pa se očekuje kako će odgovori glavne državne odvjetnici na red doći tek u poslijepodnevnim satima, ali zastupnici joj pitanja mogu postavljati već od 9 sati ujutro.

Rezultati rada ostvareni u 2022. godini prema izvješću glavne državne odvjetnice pokazuju da su državna odvjetništva na svim razinama i vrstama predmeta na kojima su radila, usprkos potkapacitiranosti, iznadprosječnim zalaganjem dužnosnika i drugih zaposlenika zadržala visok stupanj ažurnosti, kvalitete i uspješnosti.

Navodi da su državna odvjetništva u 2022. primila 211.161 predmet, što je 15.847 novih predmeta ili sedam posto manje u odnosu na 2021. Broj riješenih predmeta smanjen je jer je u 2022. riješen 206.661 predmet, odnosno njih 21.089 manje (9,3 posto) nego u 2021.

Upozorava da će visoku razinu učinkovitosti postignutu 2021. i 2022. biti teško održavati u 2023. zbog kadrovske potkapacitiranosti ali i nezadovoljstva svih zaposlenika novim materijalnim položajem i uvjetima rada koji su u većem broju državnih odvjetništava vrlo loši.

Hrvoj-Šipek poručuje da je apsolutni prioritet podići plaće i priznat pravo na druga materijalna primanja jer su stotine tisuća kuna potrošene na oglase na koje se nitko nije javio ili je odustao i prije nego što je postupak dovršen. Također, nužno je Državno odvjetništvo kadrovski ekipirati i ojačati jer će se vrlo brzo naći u situaciji da neće moći ažurno izvršavati svoje zadaće.

09:57

Konkretni potezi

Urša Raukar Gamulin pitala je glavnu državnu odvjetnicu što je konkretno ona učinila da se počne mijenjati stanje. “Zašto ne vičete i glasnije tražite više novca, bolje plaće i bolje uvjete. Kako ste se konkretno borili za bolje uvjete u DORH-u i USKOK-u”, pitala je.

Hrvoj Šipek je rekla da se svaki mjesec ili da održavaju sastanci s ministrom pravosuđa na kojima se analiziraju svi materijalni i financijski problemi DORH-a i naglašava se najvažnije.

09:55

Orešković o vladavini prava i HDZ-u

Dalija Orešković rekla je kako je dovoljno da HDZ ne poduzme ništa da bi DORH i USKOK bili njegova produžena ruka. Izvješće državne odvjetnice nazvala je “stvaranjem magle” i upozorila da je završni dio izvješća identičan onome koji su podnosili i prethodnici HRvoj Šipek te da je to “čisti poraz pravne države”. “Za vrijeme HDZ-a vladavina prava nije moguća”, rekla je Orešković objašnjavajući da je najbolji dokaz toga to što nitko ne želi biti šef USKOK-a. 

Glavna državna odvjetnica odgovorila je da DORH može samo upozoravati Ministarstvo na uvjete rada.

09:50

Spočitnula medijima način izvještavanja

DORH-u je, istaknula je glavna državna dovjetnica važno povjerenje prijavitelja kaznenih djela, informacije iz medija… “Međutim, svakodnevno izvještavanje do granice da se informacija pretvara u senzaciju, doprinosi tome da kolege svoje profesionalni put ne nalaze u pravosuđu”, rekla je.

09:48

Problemi u USKOK-u

USKOK se, prema riječima glavne državne odvjetnice, suočava s odljevom kadrova, a istovremeno njegov rad traži vrlo veliki angažman i konzumira vrijeme. HRvoj Šipek kaže kako USKOK radi kvalitetno te da su rezultati koje postiže na zavidnoj razini, ali i da se to ne može očekivati preko noći. Upozorila je i da USKOK nije nadzorno tijelo te rekla kako se to često zaboravlja.

09:46

Zabrinjavajući podaci

Hrvoj Šipek je, izlažući svoje izvješće, upozorila da je gotovo polovica dužnosnika u DORH-u starija od 50 godina, kao i da prošle godine nije bilo zapošljavanja novih vježbenika.

09:30

Hrvoj-Šipek govori u uvjetima rada u DORH-u

Glavna državna odvjetnica izvješće je počela iznošenjem podataka o broju tužitelja, predmeta, službenika koji nedostaju… Upozorila je da DORH-u kronično nedostaje službenika i namještenika dok istovremeno raste broj kaznenih prijava koje se podnose. 

09:30

Sjednicu napustio i Stjepo Bartulica

Sjednicu je napustio i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta. 

09:27

Grmoja napustio sjednicu: DORH je okupirana institucija

Grmoja je poručio da je DORH okupirana institucija i da bi, da je DORH, slobodna institucija, neki, poput Katičića, bili pozvani na obavijesni razgovor. “Da je DORH slobodna instiucija, premijer bi bio pozvan na razgovor, ne bi se sad donosio Lex AP da novinari ne mogu izvještavati. Hrvatski građani bi se osjećali slobodni pred institucijama, to nije slučaj. Napuštam vas”, rekao je Mostovac.

09:24

Vidović Krišto napustila sjednicu Odbora

Vidović Krišto je, uz oštro prosvjedovanje, napustila sjednicu dok je govorio Krunoslav Katičić. Jakšić je pokušao upozoriti je da ne prekida. 

09:23

Vidović Krišto: Glavna državna odvjetnica je zaštitnica korupcije

Vidović Krišto je vrlo oštro poručila da glavna državna odvjednica nije to, nego zaštitnica korupcije. “Vi asistirate HDZ-u, poručujete da su HDZ i SDP dva kraka iste hobotnice”, rekla je optuživši još jednom Hrvoj Šipek da je zaštitnica korupcije i poručivši da je njeno izvješće vrijeđanje svih poštenih građana.

Jakšiću je poručila da “onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u pljački”. , piše N1