Plenković: Politika ove Vlade nije žica na granici prema BiH

Plenković: Politika ove Vlade nije žica na granici prema BiH

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade čestitao je Svjetski dan turizma, uputivši riječi zahvalnosti svim djelatnicima u turizmu. Podsjetio je da je Vlada u vremenima kriza intervenirala u zaštiti djelatnika u turizmu te donijela Strategiju razvoja održivog turizma., piše HRT

– Podaci govore da je i ova turistička sezona bila među najboljima, možda  čak bude i najbolja. Do 22. rujna imali smo 18,1 milijuna dolazaka te gotovo 100 milijuna noćenja, što je 8 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a sasvim je izvjesno da su prihodi veći ne go bilo koje godine do sada, rekao je premijer.

Uoči Dana hrvatske policije čestitao je svim djelatnicima policije i MUP-a njihov dan.

– Danas hrvatska policija ima bitno drugačije zadaće, jedna od ključnih zadaća je sigurnost našeg teritorija, nadzor naše državne i vanjske i šengenske granice Europske unije, poručio je.

Posebno je zahvalio policajcima koji čuvaju granicu te podsjetio na brojna ulaganja, osobito u kontekstu istočnomediteranske i zapadnobalkanske rute. Otklonio je sve teze o postavljanju žice prema granici s BiH.

– Hrvatska nema žicu prema BiH, niti je ova Vlada ikad to namjeravala, otklanjam sve ove lažne teze koje neki akteri, i to bivši ministar unutarnjih poslova, puštaju u eter.

– Politika ove Vlade nikad nije bila niti će biti žica prema BiH, ali će biti suradnja i zaštita hrvatske granice od nezakonitih migracija koje predstavljaju jedan od ključnih problema za europski kontinent, istaknuo je.

Premijer Andrej Plenković ponovio je podršku Vlade paketu devet poreznih zakona, kojima će biti povećane plaće, a bit će dana i fiskalna autonomija lokalnim jedinicama.

– Mjere koje poduzimamo imaju direktan utjecaj na povećanje plaća, plus dajemo fiskalnu autonomiju jedinicama lokalne i područne samouprave i na taj načim im omogućavamo da svojim odlukama utječu na povećanje plaća. Prostora za povećanje plaća ima. Prihodi od poreza na dohodak toliko su porasli da ne vidimo nikakav problem kada je riječ o stanju financija najvećih gradova da ne bi mogli napraviti iskorak u smanjenju stope poreza na dohodak s obzrom na ukidanje prireza, rekao je.

U vezi maloprodajnih cijena naftnih derivata rekao je kako su one zbog stanja na globalnim tržištima nešto više.

Najavio je da će Sabor sutra izglasati novi zakon o izbornim jedinicama.

Vlada će se na sjednici očitovati o oporbenom prijedlogu opoziva ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. 

Potpisalo ga je 37 saborskih zastupnika koji ministrov odlazak traže zbog propusta u ispunjavanju imovinske kartice.

Podsjetimo – Grlić Radman u karticu nije unio više od dva milijuna eura dividende, što je bio prihod koji je primio kao suvlasnik tvrtke Agroproteinka. Prijedlog opoziva potaknuo je Most. 

Od ostalih tema Vladine sjednice najavimo i prijedlog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti te polugodišnji izvještaj o izvršenju Državnog proračuna.