Unatoč stagnaciji, virus afričke svinjske kuge još uvijek prijeti

Unatoč stagnaciji, virus afričke svinjske kuge još uvijek prijeti

Do sada je isplaćeno gotovo 2 milijuna eura za 220 svinjogojaca koji su pretrpjeli štetu zbog afričke svinjske kuge, poručila je u Vinkovcima ministrica poljoprivrede. U Vukovarsko-srijemskoj županiji eutanazirano je više od 19 tisuća svinja s 870 gospodarstava. Virus je u fazi stagnacije, ali i dalje se širi., piše HRT

Prvi slučaj od pojave virusa afričke svinjske kuge – danas je potvrđen u Ivankovu, i to u dvorištu Ivana Serenčeša.

-Prvi simptomi su bili da nisu jeli. Krmača mi se prasila par dana ranije, rekao je Serenčeš.

Na području ove općine kod Vinkovaca registrirano je dvije i pol tisuće svinja. Sad strahuju da bi se bolest mogla proširiti.

– Očito je odluka da je VSŽ a epidemiološka zona i uvjeren sam da ćemo mi u vrlo kratkom vremenu ostati bez svinjskog fonda, rekao je načelnik općine Ivankovo Marko Miličević.

Svinjogojski fond obnovit će se u najkraćem roku, poručila je u Vinkovcima ministrica poljoprivrede. Nastavljaju se isplate za štetu i izgubljenu dobit, a uskoro stižu potpore i za ponovno podizanje proizvodnje. Svinjokolje će, kaže, biti, ali ne na domaćinstvima.

– Prodaje svježeg mesa općenito klanja na vlastitom gospodarstvu nema prodaje svježeg mesa koje je porijeklo iz zone ograničenja nema.Onog trenutka kad budemo mogli prijeći u drugu fazu koja se naziva regionalizacijom onda će biti relaksirani propisi koji se odnose na svježe meso i sve oblike prerade ali pričekajmo, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za uzgajivače svinja svaki je dan, kažu, dugačak kao godina. U Gundincima sastali su se s resornom ministricom od koje traže hitna rješenja.

– Svi smo mislili ajmo to ćemo počistiti riješiti pa ćemo useliti nove svinje za 36 mjeseci danas kad sam slušao struku koliko je taj virus koliko je složen koliko mutira i kolika je borba s njima apsolutno više neću svinje držati dokle god ne bude proizvedeno jedno kvalitetno cjepivo, rekao je uzgajivač svinja Dragan Modic.

– Ja očekujem što prije od ministarstva da nam dozvoli rad oni nama dozvoljavaju rad ali ne znamo pod kojim uvjetima da svinje prerađujemo i gdje možemo svinje kupiti, rekao je uzgajivač svinja Josip Vinković.

Afrička svinjska kuga zadala im je velik udarac, no od proizvodnje – kažu – neće odustati.

– Pozvat ćemo vas tamo negdje sredinom 11 mjeseca na jednu tradicionalno svinjokolju u Gundincima, ja sam optimist, kaže Marijan Lučić, predsjednik Svinjogojske udruge Brodsko-posavske županije.

Unatoč vrlo teškoj situacije, zrnce optimizma među njima i dalje postoji. No za spas domaćeg svinjogojstva stroge su mjere i dalje prioritet.