Sigurnost i povjerenje: Uskok podigao optužnicu protiv trojice pokvarenih policajaca, krivotvorili, zloporabili…

Sigurnost i povjerenje: Uskok podigao optužnicu protiv trojice pokvarenih policajaca, krivotvorili, zloporabili…

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1983., 1987., 1991., 1986., 1989.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenju službene ili poslovne isprave.

Optužnicom se I. do III. okr. tereti da su, 20. travnja 2021. u Zagrebu, kao policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije, tijekom kontrole prometa zaustavili osobno vozilo njemačkih registracija kojim je upravljao IV. okr. s prebivalištem u Republici Hrvatskoj te utvrdili da ostvaruje obilježja prekršaja iz Zakona o posebnom porezu na motorna vozila. Na njegovo traženje da ga ne evidentiraju kao vozača, već da kao vozača neistinito evidentiraju V. okr. te da ne poduzimaju radnje potrebne radi procesuiranja navedenog prekršaja, I. do III. okr. su dogovorno pristali.

Kako bi stvorili privid da je V. okr., kojeg je IV. okr. pozvao na mjesto događaja i zatražio da umjesto njega bude evidentiran kao vozač, upravljao vozilom te počinio prekršaje, I. okr. je obavio potrebne provjere u sustavu MUP-a, a II. okr. je popunio obrasce potvrda o naplaćenoj novčanoj kazni za prometne prekršaje u kojima je neistinito naveo da je V. okrivljeni upravljao vozilom. Potom su I. do III. okr. izradili i svojim potpisima ovjerili službena izvješća u kojima su neistinito naveli da je V. okr. bio vozač i počinio prometne prekršaje, a da je IV. okr. bio suvozač u tom vozilu, iako su svi bili svjesni da to nije istina, piše Uskok.