Policija je u Osijeku ipak muljala za kolegu? DORH preinačio prijavu i optužio policajca za ubojstvo uzorne sportašice

Policija je u Osijeku ipak muljala za kolegu? DORH preinačio prijavu i optužio policajca za ubojstvo uzorne sportašice

o da ova kvalifikacija kaznenog djela ne obvezuje državnog odvjetnika, koji može istu potvrditi ili odrediti drugu kvalifikaciju – objasnio je Patača, dodavši i kako istraga još traje te da se utvrđuju još neke činjenice, ali da su one koje su do sada utvrđene od strane policije nepobitne. Patača je otkrio i da je osumnjičenik prošao 11-omjesečni tečaj na policijskoj akademiji, gdje je završio osnovnu obuku za policijskog službenika.

– U listopadu prošle godine raspoređen je na radno mjesto vježbenika u Postaji prometne policije Osijek, kao policijski službenik za sigurnost cestovnog prometa. Osobno oružje je zadužio 9. kolovoza za koje je prošao obuku za sigurno rukovanje. Nikakve okolnosti što je mlad i nema dugo oružje ne umanjuju njegovu odgovornost – poručio je Patača, istaknuvši kako se ne radi o namjeri, nego u nesretnom slučaju.

Iz PU osječko-baranjske ranije su poručili kako u ovom slučaju nije bilo nikakvog zataškavanja, niti je to ikome bila namjera. No, s obzirom na iskustva s ranijih sličnih slučajeva i dalje ostaje nejasno zašto policija o ovom događaju nije izvijestila javnost odmah po saznanju, kako se uobičajeno radi kada se pronađe tijelo osobe koja je preminula uslijed stradanja vatrenim ili nekim drugim oružjem, nego su to učinili čak 16 i pol sati nakon događaja i to tek nakon opetovanih medijskih upita.

Cijeli je Osijek već satima brujao o tragediji, a policija se nije oglašavala.

– Zaista je premalo vremena bilo. Razumijem potrebu javnosti da dobije prvu informaciju, ali iz iskustva znam da, kada se žuri s iznošenjem nekih preliminarnih informacija, a onda dođe do promjene tijekom krim istraživanja, pa ispadnemo nevjerodostojni – rekao je Patača.

Mladić je, inače, bio i pripadnik DVD-a Donji grad, a zgrada u kojoj se sve zbilo je vlasništvo istog tog DVD-a te u njoj gotovo isključivo žive pripadnici ove dobrovoljne postrojbe, kojima je DVD omogućio dugogodišnje pravo stanovanja. Policajac je u taj stan uselio prije nekoliko mjeseci, a to je koincidiralo i s položenim i sa stabilizacijom na poslu. Uglavnom, može se reći da mu se sve u životu lijepo posložilo.

Sada je to, na žalost, prekinuto na najgrublji i najgori mogući način, smrću djevojke koja je tek počinjala živjeti, tugom i boli za njene roditelje i sestru, užu i širu rodbinu, prijatelje… U konačnici, nesrećom i za mladog policajca i njegovu obitelj, piše Jutarnji list.