Prepirka vladajućih i oporbe nastavljena u Otvorenom, Sandra Benčić otkazala nastup…

Prepirka vladajućih i oporbe nastavljena u Otvorenom, Sandra Benčić otkazala nastup…

Nakon dvomjesečne stanke danas je počelo jesensko zasjedanje Sabora, a održano je i aktualno prijepodne na kojemu nije nedostajalo teških riječi, međusobnih optužbi i opomena. Saborski zastupnici iz redova vladajućih i oporbe sučelili su se i večeras u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Josip Borić (HDZ) rekao je da će se izbori održati sljedeće godine, a da je to što je oporba već ušla u izborni mod – njihova stvar.

Na pitanje postoji li mogućnost da se parlamentarni izbori, koji bi se trebali regularno održati u rujnu, ipak održe prije europskih, Borić je rekao da do sada o tim temama uopće nisu razgovarali.

Rekao je i da je današnji aktualni sat pokazao da oporba ima “itekako velike probleme”.

– Između njih ne postoji nikakav moment koji bi garantirao da oni mogu nešto napraviti na tim izborima, rekao je HDZ-ov zastupnik.

Sabina Glasovac (SDP) poručila je kako je sigurno da bi za zemlju bilo bolje da izbori budu što prije.

Dodala je da je pristup HDZ-a prema cijeloj državi takav da je percipiraju kao privatnu prćiju.

– Još uvijek niti nemamo izborni zakon, rekla je Glasovac.

– Mi ćemo i dalje nakon ovoga imati situaciju da imamo gotovo 500.000 birača više u popisu birača negoli je stanovnika u RH koji imaju pravo glasa, dodala je.

Nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) rekla je da joj je kao građanki uvijek pomalo neugodno kad traje aktualni sat jer ne ispunjava svoju svrhu.

– Premijer nikada oporbi neće odgovoriti na pitanje, stoga oporba postavlja retorička pitanja i onda sama daje odgovore, dok istodobno vladajući nikada neće postaviti neko pitanje na koje unaprijed ne znaju odgovor i koje se neće svesti na isključivo hvaljenje vlastite vlade, rekla je Selak Raspudić, otkrivši da se čak povremeno srami i vlastitih nastupa.

Podsjetila je i da je Zvonimir Troskot (Most) na aktualcu naveo kako je član Uprave HEP-a Tomislav Šambić potpisao ugovor o nekretnini s Pavlom Vujnovcem, vlasnikom tvrtke PPD.

Hrvoje Zekanović (HDS) rekao je da će se, što se prije izbori održe, to prije postojeća vladajuća većina učvrstiti na još četiri godine, što će po njemu biti dobro za Hrvatsku.

Urednik i voditelj Branko Nađvinski na početku emisije napomenuo je kako je Sandra Benčić, kandidatkinja stranke Možemo za premijerku, jutros potvrdila gostovanje u emisiji, da bi ga poslijepodne otkazala. Zekanović je rekao da je Benčić odbila sudjelovati kad je čula u kojem se sastavu emisija događa, na što je Nađvinski rekao kako ne može znati ništa ako nije prisluškivao telefonske razgovore.

Gdje je bilo troje ministara?

Glasovac je među ostalim rekla da su napravili program za rad, zdravstvo, stambenu politiku, predložili plan kako u četiri godine osigurati umirovljenicima dostojanstvene mirovine. Premijera Andreja Plenkovića i HDZ optužila je za samodopadnost jer se, kako je rekla, postavljaju kao da se na izbore ne isplati izlaziti jer je sve riješeno.

Borić je rekao da je Glasovac, dok je bila u mogućnosti raditi na plaćama, pogotovo kao nadležna u obrazovanju, učinila sve da se one smanje te da se ukinu mnogi materijalni dodaci.

Selak Raspudić istaknula je da na aktualcu nisu bile “tri ministarske perjanice” – ministri Gordan Grlić RadmanMarija Vučković i Mario Banožić, koji su upravo u jeku afera. Borić je odgovorio da su navedeni ministri na službenim putovanjima, na što je Selak Raspudić rekla da je temeljna zadaća ministara da budu u Saboru te da su mogli na putovanja poslati tajnike.

Borić je rekao i da su oporbeni zastupnici ionako pitanja postavljali samo premijeru, što je demantirala Glasovac rekavši da je Arsen Bauk imao pitanje za inoministra Grlića Radmana.

Nadovezao se i Zekanović, upitavši se gdje je bio predsjednik Zoran Milanović kad je sazvao izvanrednu sjednicu.

Poručio je i da je glas za Most glas za SDP i Možemo.

Tko će biti Mostov premijerski kandidat?

Selak Raspudić navela je da će Most imati premijerskog kandidata, ali da će on izaći s cjelovitim programom. Zna li se već ime?

– Naravno među nama da se zna, odgovorila je.

Je li to Nino Raspudić, pitao je Nađvinski, no konkretan odgovor nije dobio.

– Vi ćete saznati kada ćete saznati i naš cjeloviti program. Jer mi ovdje ne licitiramo imenima, rekla je Selak Raspudić.