Grad Split nabavlja brutalno skupe nove laptope

Grad Split nabavlja brutalno skupe nove laptope

GRAD Split nabavlja novu informatičku opremu.

U javnoj nabavi navode da nabavljaju 12 laptopa s 14-inčnim monitorima i 2 s većim, 15.6-inčnim monitorima. Uz to, nabavljaju priključne stanice za laptope, bežične tipkovnice, miševe i torbe., doznaje index.hr

Nabava je procijenjena na 30.000 eura bez PDV-a, što je s PDV-om oko 37.500 eura. Tko još eure preračunava u kune, to je 282.543,75 kuna, odnosno preko 20 tisuća kuna ili 2600 eura po laptopu s punom opremom.

Ono što je zanimljivo u ovoj nabavi je da su uvjeti vrlo usko specificirani. Traže se laptopi koji imaju brzu konekciju (dva USB 3.2 Gen 1 priključka), full HD kamere, radnu memoriju ne ispod 16 GB…

Dva laptopa su odvojena u nabavi, ona s većim ekranima, a za njih je propisano da imaju jače procesore Intel Core i7 i grafičku karticu Nvidia GeForce RTX3 (laptopi inače imaju integriranu grafičku karticu). Isto tako, minimalno se traži Windows 10 Pro.

Pitali smo Grad kome se nabavljaju ovako skupi laptopi

Za uobičajene uredske poslove na računalima kao što su surfanje internetom, pisanje u dokumentima, računanje u tablicama i sl. mogu poslužiti daleko jeftiniji laptopi. No ove koje Grad Split nabavlja, čak i ove jeftinije, u današnje vrijeme mogu se koristiti praktički kao gaming laptopi za igranje najnovijih videoigara.

Pitali smo Grad Split tko će koristiti ove laptope, za koga se nabavljaju skuplje verzije, a za koga jeftinije, ali i dalje vrlo skupe opcije.

Pitali smo i zašto je u uvjetima nabave navedeno da se traži dodatna oprema poput miša, tipkovnice i torbe za računalo, od istog proizvođača. Odgovore ćemo objaviti ako ih dobijemo.