‘Teško je u doba inflacije hraniti se zdravo, ali srdele su duplo jeftinije od pizze. Novi mandat prve dame?

‘Teško je u doba inflacije hraniti se zdravo, ali srdele su duplo jeftinije od pizze. Novi mandat prve dame?

Kaže da je mediteranske zemlje zahvatila ‘Westernizacija’ s XXL porcijama, a da u Hrvatskoj i 70 posto odraslih svaki dan jede suhomesnate proizvode. Ipak, ponosna je da 45 posto škola koristi jelovnike na kojima radi nutricionistkinja

Imamo epidemiju debljine, a Vlada štiti cijenu carskog mesa i ulja.

O svemu razgovaram s liječnicom koja u Zavodu za javno zdravstvo vodi Odjel za promicanje tjelesnog zdravlja. U studiju pozdravljam Sanju Musić Milanović.

Hajdemo krenuti s nečim optimističnim – predstavili ste nekidan rezultate vašeg projekta živjeti zdravo. Neke su se stvari zadnjih godina popravile – po pitanju tjelesnog i po pitanju prehrane?

Godine 2060. bit ćemo na 3,5 posto BDP-a ili, da prevedemo u eure, na 5,5 ili 5,7 milijardi eura troška ako stvar ne zaustavimo.

U ovom ste projektu pokazali da su se dogodile neke pozitivne stvari?

Tako je. Projekt je prilično star i vrijeme je da se nešto dobro pokaže. Počeli smo 2002. godine. Ali dio o kojem razgovaramo je financirano zadnjih 6 godina, projektne aktivnosti iz Europskog socijalnog fonda i čemu je došao kraj.

Kad radite mislite si ‘nisi napravio ovo ili to’.

Ali kad podvučemo crtu, možemo biti zadovoljni.

U svakoj županiji izgradili smo jedan međugeneracijski park i jednu hodačku stazu. Jako sam ponosna što smo u Splitsko-dalmatinskoj županiji postavili prvu klupu za dojenje koje promičemo.

Bavimo se, ne samo tjelesnim, nego i mentalnim te spolnim zdravljem. Tako smo bili u 25 posto srednjih škola u svim županijama i educirali o spolnom zdravlju, a u 30 posto škola sad ima barem jedan djelatnik koji je prošao edukaciju i koji je osposobljen da barem uoči depresivne simptome te pruži prvu pomoć djeci jer se bavimo se i mentalnim zdravljem.

Što je strašano puno u odnosu na 2017., donosi RTL