Grliću Radmanu kafilerija svake godine isplaćivala milijune kuna. Sve je sakrio. Povjerenstvo otvorilo postupak

Grliću Radmanu kafilerija svake godine isplaćivala milijune kuna. Sve je sakrio. Povjerenstvo otvorilo postupak

Protiv Plenkovićeva ministra Gordana Grlića Radmana otvoren je postupak pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa nakon što je Index tom povjerenstvu dostavio dokumentaciju koja pokazuje da je ministar godinama od tvrtke Agroproteinka primao stotine tisuća eura (ukupno 2.11 milijuna eura), a nije ih prijavljivao u imovinsku karticu

Kako doznaju Index Istrage, skupština tvrtke Agroproteinka na kraju svake poslovne godine donosila je odluku da se dobit isplaćuje vlasnicima.

Pregledom poslovne dokumentacije Index Istrage utvrdile su kako su Grliću Radmanu za 2019. godinu isplaćene 343 tisuće eura, za 2020. godinu 432 tisuće eura, za 2021. godinu 668 tisuća eura, a za 2022. godinu 670 tisuća eura. Uplate za 2019., 2020. i 2021. godinu ukupno iznose 1.44 milijuna eura, a ukupno s 2022. iznos se penje na 2.11 milijuna eura. Iznos koji je dobio 2022. godine Grlić Radman još može prijaviti u imovinsku karticu do kraja ove godine.

Tko su vlasnici tvrtke?

Tvrtka Agroproteinka u većinskom je vlasništvu njegove obitelji. Ova tvrtka neki dan je dospjela u fokus javnosti nakon što se doznalo da je bila zadužena za zbrinjavanje više od 12 tisuća lešina zbog afričke svinjske kuge.

Najveći pojedinačni dioničar društva je Branko Ivković s 25.50 posto vlasničkog udjela. Ministrov brat Ivica Grlić Radman vlasnik je 20.57 posto dionica, a sam ministar Gordan Grlić Radman 20.56 posto dionica. Jednak postotak ima i Irena Bubalo, ministrova sestra i članica Nadzornog odbora. Grlić Radman je, nakon što je postao ministar, prenio upravljačka prava na odvjetnika, sukladno čl. 16. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo predmet

Index se obratio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

“Povjerenstvo je dana 12. rujna 2023. g. otvorilo predmet u kojem će ispitati okolnosti koje navodite u svojem e-mailu. Sukladno uputama objavljenim na mrežnim stranicama Povjerenstva obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa (Narodne novine, broj 143/21) su dužni prijaviti dohodak od kapitala”, napisali su Indexu iz Povjerenstva.

Ministarstvo: Ministar uredno ispunjava imovinsku karticu

“Ministar Gordan Grlić Radman transparentno ispunjava imovinsku karticu, te su podatci o poslovnom udjelu, dionicama ili vrijednosnim papirima, udjelima u društvima osoba te poslovnim subjektima samostalne djelatnosti sukladno tome i navedeni”, stajalo je u odgovoru Ministarstva koji je portalu stigao netom nakon objave teksta.