Stanovnici zabrinuti: U Plaškom deseci migranata traže prijevoz prema zapadu, svaki dan

Stanovnici zabrinuti: U Plaškom deseci migranata traže prijevoz prema zapadu, svaki dan

Tijekom ljetnih mjeseci znatno se povećao broj ilegalnih migranata koji prolaze kroz Hrvatsku i nerijetko se zadržavaju u mjestima uz granicu s BiH. Najviše ih je na željezničkim kolodvorima, odakle žele otići u druge zemlje Europske unije. Na željezničkom kolodvoru u Plaškom – svaki dan na desetke migranata traži prijevoz prema zapadu…, piše HRT.

Ilegalni migranti na željezničkom kolodvoru čekaju vlakove za Ogulin i Zagreb. Ekipa HRT-a zatekla je skupinu migranata iz Afganistana. Lokalni putnici nisu iznenađeni i kažu kako nisu imali negativnih iskustava. Ujutro je ilegalnih migranata, dodaju – puni vlak.

Dok se jedna skupina ukrcava u vlak prema Zagrebu, druga se približava kolodvoru. Ii ukrcava se u vlak za Ogulin. I tako svaki dan, u manjim ili većim skupinama. “Ima ih svaki dan tu, ima ih i gore po centru, obilaze tako, ovo je nenormalno”, “Dođu, presvuku se, bace i to je to. Svakodnevno tako”, neke su od reakcija građana.

Stotina zaustavila vlak iz Split-Zagreb

U subotu navečer njih oko stotinu pokušalo se ukrcati na vlak koji je vozio na relaciji Split-Zagreb. Vlak je već bio pun, pa nije mogao nastaviti put.

– Migranti nisu napadali putnike, dio njih je ušao u vlak te su trčali po vlaku, no nakon što su ih kondukter, strojovođa i putnici tražili da izađu, migranti su izašli iz vlaka te je vlak nastavio vožnju prema Zagrebu bez njih, priopćili su iz HŽ Putničkog prometa.

Policija je zaprimila dojavu o incidentu, no potvrdili su da nije bilo remećenja javnog reda i mira.

– Na mjesto događaja upućena je policijska ophodnja koja nije zatekla strane državljane, dok je utvrđeno da isti nisu ušli u vlak s obzirom da je prometovao za Zagreb, a ne za Ogulin gdje su se htjeli uputiti, izvijestili su iz PU karlovačke.

U općini Plaški razumiju zabrinutost mještana jer se ilegalni migranti kreću u većim skupinama. Policija im je, kažu, na usluzi, posebice u periodu kada djeca vlakom putuju u školu.

– U 6.20 ide vlak prema Ogulinu i bude patrola. Tako, zbog psiholoških razloga da bude ujutro s djecom, naglašava načelnik općine Plaški Pero Damjanović.

Osim u Slunju, Plaškom i Rakovici veće skupine migranata mogu se vidjeti i u drugim gradovima; Karlovcu i Ogulinu. Najviše ih je na kolodvorima otkuda nastoje nastaviti svoj put prema drugim odredištima u Europi, poput ovih koji se žele domoći Italije, piše HRT.