Kako je nastao PR spot u kojem se premijer veseli uspjehu u obnovi

Kako je nastao PR spot u kojem se premijer veseli uspjehu u obnovi

Nakon što je na sjednici Vlade prikazan film o trošenju novca iz Fonda solidarnosti EU u Hrvatskoj u kojem je glavna zvijezda premijer Plenković, raspitali smo se o cijelom projektu: Ministarstvo koje predvodi Branko Bačić angažiralo je nakon postupka jednostavne javne nabave tvrtku Ratio d.o.o. iz Osijeka za izradu pet kratkih filmova, a za njih je iz državne blagajne izdvojeno nešto više od 24 tisuća eura, doznaje N1 televizija

Na YouTube kanalu Vlade RH video uradak pod naslovom „Fond solidarnosti EU u Hrvatskoj: Obnova nakon potresa i ulaganje u budućnost“ koji je promotivno prikazan na sjednici Vlade prije dva mjeseca do trenutka pisanja ovog teksta pregledan je točno 908 puta.

Na kanalu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i infrastrukture, imao je još dodatnih 244 pregleda. Teško da će naručitelji i autori biti prezadovoljni rezultatima, ali možda te slijedi viralni procvat?

Video koji traje nešto kraće od pet minuta počinje dramatičnim snimkama razaranja u potresima koji su prodrmali Baniju i Zagreb, a onda se, uz dojmljivo snažnu glazbenu podlogu redaju informacije o potresima i ključne brojke – oštećeno je 69 tisuća objekata, procijenjena je šteta od 17 milijardi eura, a onda su „spasioci“, Vlada RH, zatražili sredstva iz Fonda solidarnosti, sve je iskorišteno u roku, odnosno u produljenju roka. Dok glas spikera reda poteze koji su poduzeti prvo vidimo snimku ministra Branka Bačića, kako sa šljemom na glavi obilazi gradilište, a onda i malo duže – premijera Andreja Plenkovića s Ursulom von der Leyen i Dubravkom Šuicom, te potom i njihov obilazak gradilišta katedrale u Zagrebu u društvu bivšeg nadbiskupa Bozanića.

Plenković – zadovoljan i veseli se “kompletiranju”

Potom se redaju podaci o iskorištavanju sredstava iz Fonda, po područjima – obrazovanje, kultura, infrastruktura itd., a jedina osoba koja je snimljena posebno za ovaj film je Andrej Plenković. Gleda u kameru, uz zastave Hrvatske i EU, i tumači da je Vlada „izborila“ jednu milijardu i tri milijuna eura, da je osobno „zadovoljan“ načinom na koji su sredstva utrošena, zahvaljuje svima koji su sudjelovali u ovom pothvatu, te kaže kako se nastavlja obnova sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i državnog proračuna. „Veselim se da ćemo kompletirati obnovu Zagreba i Banovine“, zaključuje Plenković uz vedru glazbenu podlogu.

Nema u video uratku ni spomena o nekim kriznim međufazama, ne spominju se promjene ministara, nema niti turobnih svjedočanstava o problemima s obnovom – posebno na području Banije, nema nesretnih ljudi, nema raseljenih i posve opustjelih područja.

S obzirom da je u videu kojim je Vlada RH odlučila zaključiti razdoblje povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU sve idilično, a glavna zvijezda je Andrej Plenković – pa se sve skupa doima više kao predizborni spot HDZ-a nego informativni materijal Vlade – zatražili smo od ministarstva koje je koordiniralo potrošnju novca iz Fonda, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i infrastrukture, kako i zašto su se odlučili na izradu ovog videa, te koliko su novca utrošili.

Potvrdili su nam da su oni „inicirali, naručili i koordinirali“ izradu filma, a cilj je bio „informiranje javnosti o tome na što su utrošena sredstva za obnovu iz Fonda solidarnosti“.

U odgovoru iz Ministarstva je i podsjetnik na što je sve utrošeno 1,3 milijarde eura koje je Europska komisija odobrila iz Fonda na zahtjev Vlade. „Podsjećamo da su sredstva utrošena za konstrukcijsku obnovu: 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 18 bolnica i 56 drugih zdravstvenih ustanova, preko 250 zgrada kulture i kulturne baštine, 600 km prometnica, 77 mostova, 6 km tramvajske pruge, 28 km nasipa i obaloutvrda, 100 km mreže vodoopskrbe i odvodnje, a sanirano je 217 klizišta i 108 urušenih vrtača.“, naglasili su u odgovoru.

Predstavnici Komisije su “emancipirali” važnost

Saznali smo također da su za ideju o snimanju promotivnog filma dobili podršku i od predstavnika Europske komisije. „Fond solidarnosti je izvorno namijenjen za financiranje vraćanja u stanje prije potresa. Pritom ga Hrvatska koristi i za sufinanciranje zahtjevnih radova konstrukcijske obnove, kako bi udovoljili suvremenim zahtjevima te naraštajima koji dolaze ostavili sigurnije, energetski učinkovite i otporne zgrade. Stoga su i predstavnici Europske komisije, s obzirom na to da su utrošena europska sredstva za obnovu, u razgovoru s predstavnicima Ministarstva emancipirali važnost veće vidljivosti započetih i realiziranih projekata kroz Fond solidarnosti.“, naveli su u odgovoru iz Ministarstva.

Zanimljivo je da problemi oko povlačenja sredstava iz Fonda i dramatično ubrzavanje svih procesa uoči zaključnog roka nisu omeli namjeru da se projektu posveti i promotivni film. Ministarstvo je, saznajemo, provelo postupak jednostavne nabave sukladno Pravilniku o provedbi postupka jednostavne nabave u proljeće 2023. godine, zaprimljeno je sedam ponuda ponuditelja, a prema kriteriju najniže cijene ocijenjena je kao najpovoljnija ponuda tvrtke Ratio d.o.o. iz Osijeka s kojom je 22. svibnja 2023. godine sklopljen Ugovor za Uslugu izrade video dokumentacije (filma) o obnovi zgrada javnog sektora i infrastrukture financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU.

„Usluga obuhvaća izradu pet videa (filmića). Jedan video (film) do 300 sekundi (prikaz obnove po svim područjima obnove koji uključuje i projekte obnove zgrada javnog sektora i projekte infrastrukture), te četiri videa u trajanju od 120 sekundi (obnova po područjima: obrazovanje, kultura, zdravstvo te prometna  infrastruktura/privremeni smještaj).Izrada jednog videa (do 300 sekundi) je završena dok je izrada preostala četiri (manja) u finalnoj fazi izrade.“, navedeno je u odgovoru iz Ministarstva.

Saznali smo da je i ugovorena cijena za izradu pet videa 19 500 eura bez PDV-a odnosno 24 375 eura s PDV-om, te da su plaćeni – iz državnog proračuna.

Autor s pomalo buntovničkom prošlošću…

Vlasnik tvrtke Ratio d.o.o. iz Osijeka je Dino Senčar, renomirani snimatelj s iskustvom u domaćoj filmskoj i video industriji, a posebno se izdvaja da je potpisao kameru i scenografiju u filmu Anđela Jurkasa „Fuck off I love you“. Zanimljivo je da se 2011. godine o njemu pisalo kao o jednom od kreatora video spota za „osječku himnu bunta“. Tada je naime osječki hiphoper Davor Dundović Dooplee objavio video za pjesmu „Zaboli ih“ koji je sniman na prosvjednom skupu protiv tadašnje Vlade RH, a, između ostalog, u pozadini Doopleejevog žestokog repanja, svjedočimo i brojnim transparentima protiv HDZ-a.

Uputili smo novinarski upit Senčaru o sadašnjem ugovorenom poslu s Ministarstvom, odnosno Vladom, a posebno nas je zanimalo je li dobio stroge upute oko scenarija – što će prikazati i tko će biti ključna lica u promotivnom spotu –  ili je finalni proizvod rezultat njegove kreativne vizije, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.